Hlavní obsah

Norský soud posoudí odvolání Michalákové v únoru

Norský soud se bude na konci února příštího roku zabývat odvoláním Evy Michalákové proti rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovské odpovědnosti k oběma jejím synům. Ve čtvrtek to uvedl zástupce petičního výboru na podporu rodiny Jakub Cyrani. O případu před pár dny hovořil s norskou premiérkou i předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny - dnes desetiletého Denise a sedmiletého Davida - v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Eva Michaláková požádala loni v prosinci o přezkoumání své kauzy, letos v září padlo rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna. Proti tomuto rozhodnutí se matka odvolala. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

"Termín odvolacího řízení byl na norské poměry stanoven poměrně rychle. Přičítám to i nedávným krokům pana premiéra Bohuslava Sobotky a dlouhodobému veřejného tlaku na Norsko," uvedl právník a člen petičního výboru na podporu rodiny Pavel Hasenkopf.

"Standardními byrokratickými prostředky se dále neposuneme. Proto velmi vítám osobní iniciativu premiéra Sobotky a jeho trpělivý politický tlak," dodal.

Rodina omezila mediální výstupy

Podle advokátky Dory Bokové rodina Michalákových omezila vystupování v médiích z obav před reakcí sociálního úřadu Barnevern, ale v žádném případě se nevzdává. "Navzdory své zoufalé situaci všichni věří, že kluky budou mít zase doma. Cílem rodiny není finanční odškodnění, které jí za způsobené bezpráví jednou přizná štrasburský soud pro lidská práva. Cílem Evy Michalákové je návrat dětí domů ke své vlastní rodině," dodal Boková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám