Hlavní obsah

TOP 09 a Trojkoalice chtějí vzít do rady na pražském magistrátu ODS

– Praha
Právo, trj

Pražské TOP 09 a Trojkoalice ve středu na jednání oznámily ODS, že si přejí její zástupce v radě hlavního města ve společném projektu s Piráty a nezávislými zastupiteli. Taková koalice by měla 35 hlasů z 65, tedy většinu. Piráti však zatím odmítají pro volbu členů ODS zvednout ruku, předpokládají přitom, že by ODS jako podporovatel koalice volila jejich zástupce.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ODS se proto s Piráty ve čtvrtek znovu sejde. „Ze všech jednání vyplývá, že cíl je stejný, jen se trošičku rozcházíme v té formě a v té cestě,“ řekla šéfka klubu ODS Alexandra Udženija. ODS by podle ní souhlasila, aby primátorský řetěz nosil na krku člen TOP 09.

„Optimální by bylo, kdyby všichni vzali odpovědnost v radě,“ konstatoval šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek. Čtyřčlenný klub Pirátů zatím argumentoval, že podle stanov strany nemůže měnit předvolební usnesení o pražských ODS, ČSSD a KSČM sám, potřebuje širší podporu regionu vyjádřenou hlasováním. Jak by dopadlo, je velkou neznámou.

„Pokud Piráti názor nezmění, podle mého soudu projekt nepadá, jen musíme hledat formu, která bude přijatelná všem zúčastněným subjektům, což není úplně snadné, subjektů je pět,“ řekl šéf klubu TOP 09 Václav Novotný. Podle něho ale je v zastupitelstvu 35 stejnosměrně působících hlasů.

Trojkoalice podle Štěpánka už odmítla nabídku dvojbloku ANO a ČSSD ke vzkříšení původní koalice. TOP 09 se v ní nahradit Trojkoalici nechystá, stejně jako ODS. „Hlavně máme smlouvu s TOP 09 a nevidíme vůbec možnost, abychom o tom jednali bez TOP 09,“ dodala Udženija.

Poukázala tak na dosud nepříliš zmiňovanou variantu široké koalice ANO, ČSSD, TOP 09 a ODS s 45 hlasy z 65.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám