Hlavní obsah

Dodavatelé budou chráněni před praktikami řetězců, schválila Sněmovna

• Aktualizováno
Novinky, jas

Sněmovna ve středu podpořila novelu zákona o významné tržní síle. Koaliční poslanci návrh protlačili navzdory odporu pravicové opozice, která normu považuje za nadbytečnou. Má ochránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Pro hlasovalo 131 poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schůze Sněmovny

Článek

Zatímco obchodníci tvrdili, že novela může zdražit potraviny, vláda takovéto tvrzení odmítá. Nově je zneužití definováno například i jako vyžadování plateb či protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Skončit by mělo například regálovné, které některé řetězce od dodavatelů vyžadovaly. Jde o platbu za umístění zboží na dobře viditelné místo.

Komunisté tvrdili, že norma pomůže českým zemědělcům, kritici mají za to, že zákon nic nevyřeší a bude obcházen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schválení novely ocenil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Obchodní řetězce už nebudou moci zneužívat svého postavení vůči českým dodavatelům, na které v konečném důsledku doplácejí i spotřebitelé,” věří předseda vlády.

Závěrečnému hlasování předcházely zmatky o podobě hlasovací procedury o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Opoziční poslanci místopředsedkyni Sněmovny Jaroslavě Jermanové (ANO) opakovaně vyčítali, že nezvládá řízení schůze.

Muří nožky, kam se podíváš

Poslankyně hnutí Úsvit Olga Havlová nadto pobavila kolegy svou interpretací legislativně-technické úpravy, když namísto o uvozovkách hovořila o „muřích nožkách”.

„Muří nožky z vodňanského kuřete,” glosoval Petr Bendl (ODS)  s poukazem na společnost ovládanou šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám