Hlavní obsah

Nejvytíženější jsou padesátníci: starají se o rodiče i děti

Právo, Stáňa Seďová

Poslední výzkumy sociologů ukázaly, že nejtvrdší životní zkouškou projdou lidé, kteří se dostanou do věku takzvané sendvičové generace. Jsou to čtyřicátníci a padesátníci, kteří musí ještě živit své děti, a zároveň jim vyvstane povinnost zajistit péči o jejich rodiče.

Článek

Přesně takový problém nedávno trápil i paní Danu (51) z Vysočiny. „Pečuji o syna, který má navíc dlouhodobé zdravotní obtíže, a do toho jsem se musela starat o svou matku,“ popsala Právu dennodenní stresy paní Dana.

„Matka před třemi lety zemřela, ale to období, které trvalo asi osm let, bylo nesmírně vyčerpávající a stresující. Pořád jsem se o maminku bála. Volala, že uklouzla v koupelně. Pak mi přestala brát telefon, a když jsem se k ní dostala, zjistila jsem, že jak ji bolela hlava, šla si lehnout,“ uvedla.

Problémy s vyššími výdaji

Odejít z práce a jen o ni pečovat nepřipadalo v úvahu. „Potřebujeme s manželem oba platy. I dítě musí dostat, co potřebuje. Navíc kdybych v tomhle věku odešla z práce, netuším, jestli by mě někam za pět let vzali. Už tak dojíždíme za prací 50 kilometrů. Což byla samozřejmě další komplikace, když mě maminka potřebovala,“ svěřila se redakci Dana.

Platit speciální zařízení podle ní už vůbec nepřicházelo v úvahu. To potvrzuje i Český statistický úřad. Podle jeho zkoumání by mimořádný výdaj 8500 korun rozhodil hospodaření 40 procent českých domácností.

Problém se bude týkat v dalších letech stále většího počtu rodin. Už dnes je podle České správy sociálního zabezpečení přes dva milióny penzistů a stále se prodlužuje věk jejich dožití.

Asistenční služby

Dana nevyhnutelnou situaci vyřešila až nyní, kdy na ni přešla zodpovědnost za péči o matku jejího manžela. „Nyní se staráme o maminku manžela, které je, jako bylo mé matce, také sedmdesát tři let. Po zkušenostech, které mám, jsem věděla, že už bych to nezvládla. Takže jsme začali využívat jednu z asistenčních služeb,“ řekla paní Dana.

„Fungují 24 hodin denně, a jakmile senior tu chytrou krabičku, jež nosí na krku, zmáčkne nebo si senzor všimne, že se dlouho nehýbá, zalarmuje službu, případně přivolá záchranáře,“ popsala alespoň jedno pomocné řešení.

Největší zápřah mají ženy

To měsíčně vyjde na zhruba 400 korun plus asi 4500 Kč nákup samotného zařízení.

Podle studie Gender Studies spadá největší břímě péče o rodinu, a to jak svoji, tak rodičů, právě na ženy. Žena mezi čtyřicítkou a padesátkou je podle sociologů vůbec tím nejvytíženějším pracovníkem.

Samotní Češi by podle studií Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí z 80 procent volili možnost poskytnout tuto péči raději v domácím prostředí. Na 70 procent populace mezi 45 až 59 lety už pomáhá svým rodičům v každodenním životě, 42 procent označuje tuto pomoc jako častou.

Přestože jsou tedy Češi národem, který se chce aktivně starat o rodiče, a navíc většina seniorů chce zůstat doma, brzdí je v tom nedostatek peněz a případné problémy v zaměstnání.

A když už by padesátníci měli prostředky na péči v zařízení, seniorských domů, kde by bylo o rodiče dobře postaráno, je stále nedostatek. Špičková pracoviště jsou navíc pro část populace finančně nedostupná, a to i v případě, že by na pobyt padla celá penze seniora.

Výběr článků

Načítám