Hlavní obsah

Poslanci se hádali o zákazu kouření, řešili i líbání a pohlavní styk

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Celé úterní odpoledne a večer se poslanci dohadovali o zákazu kouření v restauracích. Místo věcných argumentů debata místy připomínala frašku. Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) například ve Sněmovně hřímal, že by se měla zakázat spotřeba tučného masa nebo polibky. I to je totiž podle něj nebezpečné. Projednávání zákona bylo nakonec přerušeno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítězslav Jandák během jednání Sněmovny

Článek

„Chcete, aby tento národ, nebo občané této republiky byli zdraví. A napálíte jenom kuřáky, což je 34 procent lidí. Jak to, že v tom zákoně není opatření, zákaz spotřeby například tlustého masa. Kolik lidí umírá na obezitu. Ne, nesmějte se, to jsou fakta, pane kolego!“ hřímal ve Sněmovně Jandák.

„Další věc, která ohrožuje tento národ už od nepaměti, a je to velmi nebezpečné – například polibky! Kolik miliard mikrobů se přenese při tomto krátkém či dlouhém styku. Co jste proti tomu udělali v tom zákoně?“ ptal se poslanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do zákona by prý dal také například opatření mít sexuální styk jednou za tři roky a jenom z důvodu početí dítěte. „Obrovské riziko je tam! HIV pozitivní! Kolik je jich - pomalu miliard na světě dneska,” křičel Jandák.

Mikroby zamáčknout

Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) mu na to odvětil, že kdysi dávno se říkalo, že existuje studie, že při polibku se přenáší deset tisíc mikrobů. „Ne ty miliardy, co on říká. A k tomu byl následující závěr: Musíte líbat tak, abyste z těch deseti tisíc aspoň polovinu těch mikrobů zamačkal. Možná to by mohl pan poslanec Jandák praktikovat,” prohlásil v nadsázce a za smíchu ostatních poslanců Heger.

Poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, která je lékařkou, Jandáka upozornila, že styk jednou za tři roky je nebezpečný, protože tak malá frekvence zvyšuje riziku rakoviny prostaty.

Poslanci zákon řešili celé odpoledne a večer. Diskuze nakonec skončila ve dvacet hodin, protože klub TOP 09 a Úsvit si vzali pauzu a schůze tak byla přerušena. Poslanci by se k protikuřáckému zákonu mohli vrátit příští úterý.

Anketa

Mělo by být v restauracích úplně zakázáno kouření?
ano
62,2 %
ne
37,8 %
Celkem hlasovalo 15551 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám