Hlavní obsah

U Milovic byli vypuštěni další zubři

• Aktualizováno
Právo, rap

Sedm samic zubra přicestovalo v neděli dopoledne do Čech a odpoledne byly vypuštěny z auta do obory nedaleko středočeských Milovic. Ze tří různých rezervací v Polsku je přírodovědci nechali přivézt i do zdejší lokality, protože v dávné historii zubři do české přírody patřili, než byli vyhubeni.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vypuštění zubrů v Milovicích

Článek

Vozidlo vezoucí zubry mělo při příjezdu na místo problémy poté, co zapadlo, vše ale nakonec dopadlo dobře a samice byly vypuštěny.

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice, který se nachází mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou, se tak stává světovým unikátem - je to místo, kde se vyskytují tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy. Tedy divocí koně, zubři a pratuři.

„Podobný pohled se lidem nenaskytl možná několik posledních tisíc let,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která přemístění zvířat do zdejší přírodní rezervace organizuje. Všechny tři druhy však nejsou úplně pohromadě. V jedné zhruba čtyřicetihektarové oboře jsou divocí koně a pratuři, naopak zubři jsou o 4 kilometry dál v jiné ohradě. Po zhruba měsíčním pobytu v malé aklimatizační obůrce budou vypuštěni do 120 hektarů velkého oploceného prostoru v lokalitě Traviny blíže k Benátkám nad Jizerou. Koně a pratuři jsou blíže Milovicím.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zubři v lesních oborách na Českolipsku.

Zubři byli v přírodě vyhubeni až počátkem dvacátého století, pratuři o tři sta let dříve a koně zřejmě již před mnoha sty lety a možná i tisícovkou let. Jejich poslední populace však přežívaly na různých místech, takže v jedné lokalitě se neměly možnost potkat velmi dlouho.

„V bývalém vojenském prostoru Milovice se velcí kopytníci budou vyskytovat na dvou pastvinách. Zubři a pratuři jsou totiž příbuzné druhy a jejich soužití zatím není vyzkoušeno, ani jedna z pastvin navíc není pro dvě stáda velkých turů dostatečně velká,“ vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Riziko úhynu

Skupina sedmi samic přijela ze tří polských rezervací Pszczyna, Niepołomice a Kiermusy. Nejstaršímu zvířeti je sedm let, nejmladšímu dva roky. Transport měl na pastvinu původně dorazit v pondělí, kvůli administrativním potížím na polské straně nakonec přijel v neděli.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vypuštění zubrů v Milovicích

Podle organizátorů to byl nejnáročnější dovoz zvířat do zdejší přírodní rezervace. „Zubři jsou zvířata velmi plachá, přepravují se ve speciálních bednách a cesta je pro ně velkým rizikem a výjimkou při podobných transportech nejsou ani úhyny zvířat v důsledku stresu,“ upozornil Dostál. Býk za samicemi přijede s několikadenním zpožděním. Původně vybraný samec totiž neprošel přísnými veterinárními testy.

Zubři patří v České republice k původním živočišným druhům. Na území současného Středočeského kraje se přitom dochovaly jedny z posledních archeologických dokladů o jejich výskytu. Nálezy z Libice nad Cidlinou na Nymbursku je dokládají ještě v 10. století. Na území dnešní České republiky žili zřejmě až do 14. století. V šestnáctém století se pak arcikníže Ferdinanda Tyrolský pokusil zubry vrátit do lesů na Brandýsku a později i na Křivoklátsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám