Hlavní obsah

Je to diskreditace, tvrdil twitterový účet na jméno Ransdorf

Aktualizováno

Na twitterovém účtu RansdorfM se v pátek zhruba v devět hodin večer objevila zpráva, která popírá, že by chtěl europoslanec podvodem vybrat ve Švýcarsku 350 miliónů eur (asi 9,5 miliardy korun). Ransdorf byl ve čtvrtek zatčen ve švýcarské bance spolu se třemi Slováky. Zakladatel účtu v sobotu dopoledne přiznal, že účet je podvodný.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ransdorf

Článek

Twitterový účet byl založen v pátek večer a na první pohled bylo pochybné, zda ho opravdu založil Ransdorf. Politik nezvedá telefon, nekomunikuje ani se svými kolegy, nereaguje jim ani na SMS zprávy. Ti považují za nepravděpodobné, že by se vyjadřoval přes Twitter. Jeho asistentka Helena Suchá pravost účtu zpochybnila, uvedl Radiožurnál.

"Pochybuji, že první, co by udělal po propuštění, by bylo, že si založí účet na twitteru," řekla ČTK europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

V oznámení se uvádí, že jde o diskreditaci osoby a více politik řekne na tiskové konferenci, jen co se vrátí do České republiky. Následně se zakladatel přiznal, že jde o podvod. Některé média ovšem uvedla, že to, co účet tvrdil, řekl opravdu Ransdorf.

Že se skupina pokusila vybrat ve švýcarské bance 350 miliónů eur, potvrdil Novinkám v pátek mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

Podle jiných informací není jasné, co skupina chtěla se sumou dělat, zda ji opravdu chtěla vybrat, nebo jen převést. Účet byl prý veden na jméno Ransdorf, nesedělo ale datum narození u předložených dokladů. Poté prý začala být skupina v bance agresivní a byla přivolána místní policie. Čtveřice skončila v cele, Ransdorf byl v pátek večer propuštěn.

Není jasné, jaká byla role Ransdorfa v případu ani to, odkud pochází suma 9,5 miliard korun, s níž se skupina pokoušela manipulovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám