Hlavní obsah

Odpojení domu od energií kvůli jednomu neplatiči se lze vyhnout, upozornil úřad ombudsmana

V případě, že některý z vlastníků bytů neplatí za energie či vodu a hrozí, že by mohl být od přívodu odpojen celý dům, mohou ostatní majitelé bytů podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka podat žalobu. Její součástí může být i žádost, aby soud nařídil prodej bytu dlužníka a ze zisku následně nechal zaplatit pohledávku. Podle Křečka o této možnosti lidé ale nevědí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Možnost podat žalobu na dlužníka s žádostí o nařízení prodeje jeho bytu přinesla až novela občanského zákoníku platná od ledna 2014. Málokdo ji podle Křečka využívá, protože o ní lidé často nevědí. Na stole ombudsmanky Anny Šabatové se proto podle něj hromadí stížnosti majitelů bytů na sousedy-neplatiče.

Pokud soud obdrží žalobu správce domu, nejprve nařídí vlastníkovi bytu, aby dluh ve stanovené lhůtě uhradil. Pokud to vlastník bytu neučiní, soud nařídí prodej bytu a ze zisku z prodeje budou uhrazeny všechny pohledávky. Zabrání se tak tomu, aby ostatní platící majitelé bytů byli kvůli jednomu dlužníkovi odpojeni od vody a energií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček.

Anketa

Setkali jste se v bytovém domě s problémy s neplatiči?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 523 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám