Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal matky, které záchranáři odvezli dítě po domácím porodu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Dvakrát vysoudila žena z Brna u Krajského soudu omluvu a 100 tisíc korun od Záchranné služby Jihomoravského kraje za to, že převezla její čerstvě narozené dítě po domácím porodu do nemocnice. Záchranka se proti verdiktu dvakrát odvolala a Vrchní soud v Olomouci nakonec případ odebral soudci Michalu Ryškovi, který satisfakci ženě přiřkl. Takový přístup však zkritizoval Ústavní soud (ÚS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K překotnému domácímu porodu došlo v únoru před třemi lety v Brně. Matka v noci sama porodila, ale po hodině, kdy dítě bylo stále spojeno s placentou pupeční šňůrou, si na pomoc zavolala záchranáře. Lékař po příjezdu rozhodl o převozu dítěte do nemocnice i přes odpor matky, zákroku nakonec musela asistovat i policie. Novorozený chlapeček skončil nakonec na několik dní v inkubátoru, byl totiž silně podchlazený.

„Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já jsem mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky,“ vypověděla u krajského soudu matka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Otec dítěte, který porodu asistoval, ale viděl věc jinak. „Partnerka byla po porodu jako vyšinutá, zarputilá, nemluvila, jen odsekávala. Doktor byl šokovaný z hygienických podmínek na místě. Byt byl ve strašném stavu, špína na zemi, pohozené zbytky jídel,“ prohlásil muž.

Případ přispěl ke smrti lékaře

Klíčové svědectví o tom, co se událo oné únorové noci v bytě pavlačového domu jen několik minut od porodnice, kdy v pokoji ležela nahá matka s dítětem a placentou v tratolišti krve, zatímco opodál spala tříletá dcerka a ve vedlejší místnosti se krčili dva psi, mohl vnést světlo zasahující lékař, ten ale již zemřel. Podle zástupce záchranky k jeho smrti přispěl i právě projednávaný případ.

Podle soudce Ryšky ale lékař s matkou dostatečně nekomunikoval, nedal jí žádné informace a přistupoval k ní z nadřazené pozice. „V tomto případě nešlo o bezprostřední ohrožení života dítěte, mohli to v klidu vyřešit třeba tím, že by rodiče s dítětem došli za chvíli do nemocnice sami, mají to kousek. Nemusela se hned volat policie. Ani lékař nestojí nad zákonem,“ uvedl ve verdiktu, který však u Vrchního soudu v Olomouci dvakrát po sobě neobstál.

Hodnotový nesoulad mezi soudy

Proti odebrání věci soudci Ryškovi se matka bránila marně u Nejvyššího soudu a následně podala stížnost k ÚS. Podle verdiktu senátu se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem se ale soudce Ryška nedopustil toho, že by nerespektoval právní názor vyššího soudu.

„Skutečným problémem je spíše názorový a možná až hodnotový nesoulad mezi oběma soudy. Z obsahu rozhodnutí obou soudů je totiž zřejmý jejich odlišný postoj toliko k interpretaci řešené problematiky,“ upozornil Šimíček na rozpor ve vnímání domácích porodů různými soudy.

Podle ÚS ale není možné měnit soudce v případu jen proto, že zastává jiné právní názory a hodnoty. „Soudci se musí v maximální možné míře oprostit od osobních zájmů a vyvarovat se snaze prosazovat svoje názory z jiných důvodů, než kterými jsou snaha o co možná nejspravedlivější rozhodnutí v dané věci,“ dodal Šimíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám