Hlavní obsah

Silný vítr bude foukat i v noci na úterý, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové v neděli, bude foukat i v noci na úterý. V nárazech může dosáhnout až rychlosti 70 kilometrů za hodinu, na horách dokonce 110 kilometrů za hodinu. Pro některá místa v Česku platí kvůli vydatnému dešti povodňová bdělost, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výstraha před silným větrem platí pro celou Českou republiku od pondělní jedenadvacáté hodiny večer do úterý osmi ráno. Pro Moravskoslezský, Olomoucký a Jihomoravský kraj platí od jedné hodiny ráno.

„Po přechodném zeslabení větru očekáváme v pondělí ve večerních hodinách opět zesílení západního větru,” uvedl ČHMÚ.

Mohou stoupnout hladiny řek

Povodňová bdělost platí pro Strakonicko, Prachaticko a Klatovsko od pondělních 11.00 hod. do odvolání. Meteorologové očekávají místy trvalý déšť, na horách i vydatný, nejvíce v oblasti Šumavy.

V horských oblastech by tak kvůli dešti a oteplení mohly stoupnout hladiny řek. Nejvýraznější vzestupy by měly být v povodí horní Otavy, kde bude v pondělí v odpoledních a večerních hodinách s největší pravděpodobností dosaženo stupňů povodňové aktivity.

„Ojediněle nelze vyloučit i krátkodobé dosažení druhého stupně povodňové aktivity,” upozornil ČHMÚ.

Výstraha před vydatným deštěm platí v Plzeňském a Jihočeském kraji od pondělních 11.00 do úterních 18.00 hod.

Chcete vědět, jak vzniká vítr a jaká je maximální rychlost větru? Mrkněte na video na Stream.cz - Proč fouká vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám