Hlavní obsah

Primátor Opavy už není členem ANO, předsednictvo zrušilo celou místní organizaci

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v Opavě, kde panuje rozkol, jenž vedl k rozpadu koalice na radnici. Zrušením organizace končí členství všem dosavadním členům včetně primátora Martina Vítečka. Ten se proti tomuto kroku chystá odvolat k rozhodčí a smírčí komisi hnutí ANO.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Primátor Opavy Martin Víteček

Článek

Předsednictvo ANO o zrušení místní organizace rozhodlo už v sobotu, informovalo o něm ale až v neděli. Jednáním o obnovení zrušené opavské organizace byl pověřen moravskoslezský krajský předseda Josef Bělica.

„Zrušení organizace je krajním krokem a předsednictvo lituje, že k němu muselo sáhnout. Jiné řešení však neexistovalo,” uvedla mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Opavská organizace ANO uspěla v komunálních volbách v roce 2014 a její klub zastupitelů se v koalici ujal vlády na opavské radnici.

„Bohužel se rozpadl do dvou znepřátelených frakcí a ani několik pokusů o smíření nevedlo k cíli. Ani jedna ze stran nebyla schopna řešit problémy uvnitř hnutí, domluvit se a dodržet sliby dané předsednictvu. Osobní ambice a řevnivost byly silnějšími motivacemi než dodržování programu, ducha a etických zásad. Chování znepřátelených frakcí na radnici tak poškozovalo dobré jméno hnutí ANO,” vysvětlila mluvčí důvody zrušení místní organizace.

Primátor krok uvítal

V opavské organizaci ANO nastal v posledních týdnech rozkol, který vedl k rozpadu koalice na magistrátu. Byli v ní zástupci ANO, Změny pro Opavu, KDU-ČSL, Starostové a ODS. Dosavadní člen ANO Martin Víteček je primátorem.

Rozhodnutí předsednictva primátor vítá – podle něj jde o jednu z možností, se kterou počítal. „Já to vítám, protože máme možnost se odvolat k rozhodčí a smírčí komisi, která bude rozhodovat o oprávněnosti tohoto kroku. Takže je to dobře,” řekl Právu. „Beru to jako dobrý krok k tomu, že se místní organizace konečně očistí od rebelů. Žádný jiný důvod, proč by místní organizace měla zaniknout, nevidím,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám