Hlavní obsah

Čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů, prohlásil v projevu Kalousek

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Společnost podle Miroslava Kalouska čelí bezprecedentnímu útoku na svobodu. V nominačním projevu na sněmu strany TOP 09 kritizoval svého rivala a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a také prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav kalousek na sněmu Top 09

Článek

Kalousek kritizoval „babišismus”, což je podle něj představa, že společnost je potřeba řídit jako firmu jedním jediným ředitelem. „Na jeho konci není nic jiného, než omezení osobní svobody a autokratické řízení,” prohlásil Kalousek. „Čelíme bezprecedentnímu útoku na svobodu,” dodal.

Pustil se také do prezidenta Miloše Zemana za jeho „proruské přátele” a postoje k uprchlíkům. „Odmítněme xenofobní a rasistické postoje, kterými se prezident staví do čela republiky,” řekl Kalousek.

Varoval také před rostoucími imperiálními ambicemi Moskvy. Česká republika by podle něj měla mít směřovat k silnějším zemím EU. „Čím méně Evropy, tím více Moskvy. Čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů. Čím více Babišů, tím méně demokracie,” glosoval místopředseda TOP 09.

Kumulace politické moci

Vizí strany je podle něj stát, který své občany neřídí, ale který své občany chrání a podporuje je v jejich aktivitě.

Kalousek se také vymezil proti kritice, že programem TOP 09 nemůže být antibabiš. „Postavit se čelem vůči nesmírné kumulaci politické, ekonomické moci je pozitivním přitakáním osobní svobodě. Jestli tomu někdo chce říkat antibabišismus, antizemanismus či antiputinismus je to jeho věc, ale pro mne je to především přitakání demokracii,” řekl. Celý Kalouskův projev si můžete přečíst zde.

TOP 09 si na svém víkendovém sněmu v Praze volí nové vedení. Kalousek by měl v čele strany vystřídat dosavadního předsedu Karla Schwarzenberga. Ve volbě nemá protikandidáta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám