Hlavní obsah

Kalousek je novým předsedou TOP 09, neměl konkurenci

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Novým předsedou TOP 09 se stal podle očekávání dosavadní místopředseda a zakladatel strany Miroslav Kalousek. Vystřídá tak dosavadního lídra Karla Schwarzenberga. V tajné volbě získal 148 ze 171 hlasů. Prvním místopředsedou se stal Marek Ženíšek. TOP 09 si volí nové vedení na svém víkendovém sněmu v Praze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek ve volbě neměl protikandidáta.

„Je to silný závazek a zodpovědnost. Beru ji s veškerou vážností. Mohl jsem si ten závazek vzít jenom proto, že mohu počítat s vaší podporou,” řekl delegátům po zvolení Kalousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Střídaní předsedů TOP 09. Odcházející Karel Schwarzenberg a jeho nástupce Miroslav Kalousek

Poděkoval také Karlu Schwarzenbergovi, se kterým před šesti lety stranu založil a nazval ho nezpochybnitelnou mravní autoritou. „Jsem přesvědčen, že Miroslav Kalousek povede s pomocí boží TOP 09 zpět do vlády,” řekl po volbě Schwarzenberg.

Dosavadní šéf TOP 09 ze strany neodchází, zůstane čestným předsedou. Plánuje také vést pražskou kandidátku do sněmovních voleb.

Prozápadní směřování

„Chci vést TOP 09 a ucházím se o vaši podporu. Chci vést TOP 09 k úspěchům. Chci usilovat o prozápadní směřování České republiky,” prohlásil ve svém kandidátském projevu směrem k delegátům Kalousek.

V projevu mimo jiné kritizoval svého rivala a lídra hnutí ANO Andreje Babiše a také prezidenta Miloše Zemana. [celá zpráva]

Prvním místopředsedou je Ženíšek

TOP 09 si v neděli zvolila také prvního místopředsedu. Stal se jím Marek Ženíšek, který stejně jako Kalousek neměl protikandidáta. Ve volbě získal 71 procent hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek

„První místopředseda by neměl být alternativou předsedovi, ale někým, na koho se může hlava strany spolehnout,” uvedl Ženíšek v nominačním projevu. Jako první místopředseda chce být častým hostem krajských a regionálních organizací strany.

Strana si zvolila také čtyři řadové místopředsedy, do užšího vedení se dostaly tři ženy. Jedenatřicetiletá Markéta Adamová, která má být novou tváří TOP 09 dostala 142 hlasů. Helenu Langšádlovou volilo 136 delegátů, Jitku Chalánkovou o jednoho méně. Nejvíce hlasů měl Leoš Heger, mandát mu dalo 167 delegátů ze 172 přihlášených.

Dalšími členy předsednictva se stalo pět mužů - Jiří Skalický, Lukáš Otys, Herbert Pavera, Tomáš Tesař a Zdeněk Bezecný. Celé předsednictvo má dohromady 11 členů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám