Hlavní obsah

Vánoční strom rozsvítili v Praze kvůli bezpečnosti už dopoledne

Praha

Lidé zaplnili Staroměstské náměstí v Praze, kde začaly vánoční trhy. Dominuje jim vánoční strom, který byl proti předchozím letům rozsvícen už dopoledne bez slavnostních ceremonií. Hlavní město od nich upustilo s ohledem na situaci po teroristických útocích v Paříži. Z bezpečnostních důvodů neoznámilo ani čas rozsvícení tradičního svátečního symbolu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vánoční strom na Staroměstském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Strom se rozsvítil dopoledne, po setmění mohou lidé každou hodinu vidět na stromu světelnou animaci,” řekla za pořadatele Hana Tietze. Až do večera mohou sledovat i doprovodný program, který se koná na pódiu.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsvícený vánoční strom na Staroměstském náměstí Video: Petr Janiš, Právo

V porovnání s předchozími lety, kdy se vánoční strom v centru Prahy slavnostně rozsvěcel, bylo odpoledne na trzích ale o něco méně lidí. Mezi stánky s tradičními vánočními pochutinami tam mohli volně procházet, aniž se mačkali. S přibývajícími hodinami jich však přibývalo, těsno bylo zejména v okolí rozzářeného vánočního stromu. Na bezpečnost návštěvníků na náměstí dohlíží policisté, přítomni jsou i záchranáři.

Foto: Petr Janiš, Právo

Rozsvícený vánoční strom

Bezpečnostní opatření platí v Praze pro nejvíce navštěvované dny, letos především pro mikulášské oslavy. "Jde o běžná opatření, která vydáváme, i když se neútočí na Paříž," uvedla Tietze. "Nedoporučujeme vstup s malými dětmi, kočárky, vozíčkářům nebo jinak handicapovaným lidem kvůli tomu, že na náměstí je moc lidí, ne kvůli teroristům," uvedla.

Foto: Petr Janiš, Právo

Okolí vánoční stromu hlídají policisté

"Doporučení letos platí pouze pro Mikuláše a pouze pro ty opravdu malé děti mladší šesti let, větší děti samozřejmě uvítáme, Mikuláš je pro ně," doplnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám