Hlavní obsah

Než začal na Albertov chodit Zeman, sešli se tam studenti jen párkrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože je Albertov místem, kde sametová revoluce 1989 odstartovala, až do minulého roku zůstával bokem pietních akcí. Ani studenty až do loňska nelákal.

Náhradní 17. listopad na AlbertověVideo: Novinky

 
Článek

Předtím se jen v roce 2004 a 2009 na Albertově uskutečnily větší akce, které připomněly 15. a 20. výročí revoluce. A v roce 2006 byla umístěna na děkanátu přírodovědecké fakulty na Albertově pamětní deska s heslem „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď“.

Při desetiletém výročí revoluce v roce 1999 se žádná velká pieta na Albertově neodehrála. Pět desítek mladých křesťanů odtud vyrazilo po trase pochodu z roku 1989, svíčky ale zapálili až na Národní třídě.

Právě tam se u pamětní desky v podloubí každoročně odehrávaly hlavní vzpomínkové akce a demonstrace. Lidé se také scházeli na Václavském náměstí.

BEZ KOMENTÁŘE: Shromáždění na podporu Miloše ZemanaVideo: Novinky

Davy lidí přišly poprvé loni

Až loni po letech dorazily na Albertov tisíce lidí. Ti ale přišli zejména protestovat proti Miloši Zemanovi.

Ten u příležitosti 25. výročí revoluce odhalil za přítomnosti dalších hlav států V4 a Německa novou desku věnovanou „památce všech statečných občanů naší země, kteří se nebáli projevit svůj názor a bojovali za svobodu a demokracii“.

Studenti nemohli k pamětní desce

Letos prezident na Albertově vystoupil po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu, jehož předseda Martin Konvička byl kvůli svým příspěvkům na Facebooku obviněn z podněcování nenávisti. [celá zpráva]

Náhradní 17. listopad na AlbertověVideo: Novinky

Studenty, kteří chtěli na místě zapálit svíčky, policie k pamětní desce vůbec nepustila. [celá zpráva]

V reakci na události z letošního 17. listopadu navrhuje nyní klub TOP 09 a Starostů, aby bylo spojení státních svátků a konkrétních míst ošetřeno zákonem, aby si pamětní místo nezamluvila na celý den jedna skupina lidí a ostatní tam památku nemohli uctít. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám