Hlavní obsah

Humplík předložil návrh na odvolání primátorky Krnáčové a pak ho zase stáhl

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští zastupitelé ve čtvrtek málem hlasovali o odvolání primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Navrhl to šéf pražské ODS Filip Humplík, jemuž vadilo, že mu primátorka odebrala slovo při debatě o partnerství Prahy s Moskvou a Petrohradem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

„Podávám návrh na odvolání primátorky hl. m. Prahy pro základní neznalost jednacího řádu zastupitelstva,“ řekl Humplík. „To je velmi dobrý důvod,“ glosovala to Krnáčová.

Ukázalo se však, že není jasné, co by bylo dál. Není sestaveno nové uskupení s kandidátem na primátora, který by Krnáčovou nahradil. Humplík proto svůj návrh asi po půlhodině stáhl a o primátorce se nehlasovalo.

Debatu začal exprimátor Tomáš Hudeček (nez.), když navrhl odvolat předsedkyni výboru kultury Elišku Kaplicky Fuchsovou (za ANO) kvůli tomu, jak se její výbor postavil k pozastavenému partnerství Prahy s Moskvou a Petrohradem.

Podle Hudečka partnerství měst nebylo po ruské anexi Krymu zrušeno, jen se radní TOP 09 v září 2014 shodli na pozastavení spolupráce. „Bylo to politické gesto,“ řekl Hudeček s tím, že rada ani neměla pravomoc ukončit partnerství, a to trvá. Stejně tak podle něj trvají důvody pro pozastavení spolupráce s ruskými městy, a to anexe Krymu. „Důvody nepominuly,“ dodal Hudeček. Podle výboru se tak však již stalo.

Řezník a vegetariáni

Šéfka pražské KSČM Marta Semelová „ideologické vystoupení pana Hudečka“ odsoudila. „Odjel na Ukrajinu podporovat fašisty a Majdan,“ prohlásila Semelová a využila tak ruskou propagandistickou rétoriku. Rozhodnutí radních podle ní poškodilo pražské hoteliéry.

Humplík se divil, odkdy se komunistka zastává podnikatelů a chválí demokracii. „Připomíná mi to, když řezník chválí vegetariány,“ řekl Humplík, ale Krnáčová ho umlčela.

Mohou padat i další hlavy

Rozhodnutí výboru o obnově partnerství hájila Kaplicky Fuchsová, podle ní jde zejména o kulturní spolupráci. Kaplicky se zastal odvolaný náměstek Krnáčové Matěj Stropnický (Trojkoalice, SZ). „Nedomnívám se, že města Moskva nebo Petrohrad obsazovaly Krym,“ řekl Stropnický.

Nejde však jen o Krnáčovou a Kaplicky, zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti) navrhl odvolat předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám