Hlavní obsah

ČSSD dostala nabídku zapojit se do rodící se pražské koalice

– Praha

Pražští sociální demokraté dostali nabídku zapojit se do nově vznikající pražské koalice, o níž vyjednávají TOP 09, ODS a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Po svém středečním večerním jednání to novinářům řekli zástupci stran bývalé pražské vlády ANO, ČSSD a Trojkoalice. Šéf pražského hnutí ANO Martin Stropnický pořád vidí šanci na oživení původního trojkoaličního spojení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přijetí nabídky na koaliční spolupráci potvrdil i šéf pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Článek

"Intenzivně vyjednáváme projekt koalice demokratických stran. Vyjednáváme s ODS a TOP 09. Dnes mají nabídku i sociální demokraté, klub nezávislých a piráti," řekl novinářům po jednání lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ).

Přijetí nabídky na koaliční spolupráci potvrdil i šéf pražské ČSSD Miloslav Ludvík. "Dostali jsme nabídku před dvěma hodinami. Budeme to teď nějakým způsobem probírat. Je to úplně nové. V tuhle chvíli na to nemám vůbec žádný názor," uvedl Ludvík. Podle něj se nabídka netýkala podílu na koalici, ale na programových skupinách.

Možnosti na obnovení původní pražské vlády se nevzdává ANO. "Všichni konstatovali, že neexistují nějaké nepřekonatelné bariéry, které by vylučovaly nějaké další úvahy o znovuzrození původního projektu," řekl po schůzce s bývalými koaličními partnery Stropnický. Připustil ale, že důvěra mezi stranami je "v některých ohledech částečně narušena".

Stropnický: Široké koalice haprují

Spojení TOP 09, ODS, Trojkoalice a ČSSD se Stropnickému zdá krkolomné. Poznamenal, že široké koalice "mají zaděláno na malér a haprují". Přechod hnutí ANO do opozice by nevadil jeho předsedovi Andreji Babišovi. Řekl, že je složité vytvořit koalici v metropoli, která má mnoho korupčních afér. Podle Stropnického tuto opoziční roli lídr hnutí připustil ale až jako mezní situaci. "Dostat nás do opozice by patrně pro TOP 09 znamenalo primátorský řetěz, což je předmět, který zřejmě fascinuje kdekoho," řekl Stropnický. Odsunutí vítěze voleb nepovažuje za správné řešení a míní, že nová pražská vláda by měla odrážet rozhodnutí voličů.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu. Poslední krizi mezi vládnoucími stranami na magistrátu vyvolalo říjnové odvolání čtyř členů rady.

Pražské zastupitelstvo se sejde ve čtvrtek a také 17. prosince. Zástupci stran se ve středu dohodli na tom, že by na prosincovém zasedání měli schválit rozpočet hlavního města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám