Hlavní obsah

Nad Babišem visí žaloba kvůli sázce s Kalouskem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žalobu na ministra financí Andreje Babiše (ANO) chystají právníci místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Pokud se lídr hnutí ANO do konce tohoto týdne neomluví za slova o tom, že byl Kalousek vyšetřován kvůli hazardu, bude věc řešit soud. Novinkám to ve středu řekl Kalouskův právník Oldřich Choděra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Miroslav Kalousek

Článek

„V pátek jsme právníkům pana Babiše posílali předžalobní výzvu s tím, že pokud neodpoví do konce tohoto týdne, podáváme žalobu na ochranu osobnosti, že je pan inženýr Babiš povinen se omluvit inženýru Kalouskovi za výrok, který pronesl na zasedání finančního výboru Parlamentu ČR,“ uvedl Choděra.

Babiš se ale omlouvat nehodlá. „Určitě se omlouvat nebudu. Řeší to právníci,“ odpověděl ve středu Novinkám.

Spor vznikl poté, co Babiš na jednání výboru 14. října v rámci diskuse o státním rozpočtu prohlásil, že Kalousek byl vyšetřován v souvislosti s hazardem. Kalousek mu na to tehdy odvětil, že v rámci trestního řádu vyšetřován nikdy nebyl, a nabídl Babišovi sázku o 10 miliónů. Ministr financí později přes média sázku přijal. [celá zpráva]

Peníze nejsou vymahatelné

Peníze, o které se politici vsadili, jsou soudně nevymahatelné. Místopředseda TOP 09 tedy požaduje omluvu, protože trvá na tom, že podle právního výkladu nikdy opravdu vyšetřován nebyl.

Podobná situace se stala už v roce 2001. Kalouskovi se tehdy musel omluvit bývalý předseda lidovců Cyril Svoboda, když zpochybnil Kalouskovo fungování na ministerstvu obrany a mluvil také o vyšetřování.

Vysvětlení právníků
„Vyšetřování je forma přípravného řízení po zahájení trestního stíhání. Mohly být ale prověřovány skutečnosti nasvědčující trestnímu stíhání,” vysvětlil Novinkám vedoucí katedry trestního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. Kalousek tedy podle právního výkladu mohl být prověřován, ale nikoliv vyšetřován.
Částka 10 miliónů, o kterou se politici vsadili, je podle práva nevynutitelná. „Závazky z her, sázek a losů jsou nevynutitelnými závazky, jsou to tzv. naturální obligace. Jedinou výjimku představují loterie, hry a sázky, které jsou provozovány v režimu loterijního zákona (například společnosti Sazka, Synot atd.). Tyto závazky jsou vymahatelné právní cestou,” popsal David Elischer z katedry občanského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám