Hlavní obsah

ANO v Ostravě rozbilo koalici, místo ČSSD do ní přibralo Ostravaka a ODS

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Stávající koalice ANO, ČSSD a lidovců se v Ostravě rozpadla. Primátor Tomáš Macura (ANO) ve středu na jednání zastupitelstva navrhl, aby byli odvoláni všichni radní zvolení za ČSSD. Místo nich navrhl tři nové náměstky z hnutí Ostravak. Do nové koalice patří i ODS, ta má dostat na příštím jednání zastupitelstva místo v radě. ČSSD je v Ostravě poprvé od roku 1990 v opozici.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Primátor Tomáš Macura (vlevo) a odvolaný náměstek Lumír Palyza.

Článek

O své posty tak přišli náměstci Lumír Palyza, Kamil Bednář, Ivo Hařovský a radní Václav Štolba (všichni ČSSD). Za nové náměstky navrhl primátor Michala Mariánka, Břetislava Rigera a Ivetu Vozňákovou, novým členem rady se stal Lukáš Semerák (Ostravak).

„My jsme byli konfrontováni s podezřením, které se následně proměnilo v jistotu, že na dnešní den je připravovaná změna ve vedení města iniciována našim koaličním partnerem ČSSD. Ve chvíli, kdy se to změnilo v jistotu, což se stalo 36 hodin před jednáním, jsme byli postaveni před volbu: buď jít jako ovce na porážku, pasivně přijmout roli v opozici, nebo se proaktivně pokusit o zachování účasti hnutí ANO ve vedení města,“ vysvětlil po rozpadu staré a složení nové koalice primátor Macura.

Dodal, že existovalo několik variant nové koalice, nakonec zvítězila ta ve složení: ANO, Ostravak, KDU-ČSL a ODS. „Je to ta samá platforma, o kterou jsme se pokoušeli po komunálních volbách jako první. Tehdy k tomu z mnoha důvodů nedošlo, dnes je to pokus o restart.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Lídr ostravské ČSSD Lumír Palyza při sledování volebních výsledků. Přestože volby v Ostravě soc. dem. nevyhrála, zřejmě v koalici města bude.

Macura prohlásil, že starou koalici začal považovat za mrtvou, když zjistil, že ČSSD jedná o jejím rozbití s Ostravakem a komunisty. To odvolaný náměstek primátora Palyza nepopřel. Upozornil ale na to, že sociální demokraté nikomu nic nenabízeli a za nikým nechodili. Nabídku prý dostali od Ostravaka.

Odchod soc. dem. do opozice je podle Palyzy výsledek politických dohod, které se začaly objevovat počátkem září. „Novou koalici nekomentujeme, přijmeme ji jako fakt. Nezbývá nám to než to respektovat, budeme opozicí tvrdou, korektní a konstruktivní.“

Radní za ODS Štěpánek

V jedenáctičlenné radě je nyní kromě čtyř členů Ostravaka také dosavadních pět členů ANO a dva lidovci. Uvolněných radních bude sedm, primátor a jeho náměstci, zbylí čtyři radní jsou neuvolněni.

Zatímco dnes již bývalá koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, která vydržela rok, měla 31 hlasů v 55členném zastupitelstvu, nová koalice se může opřít o 33 zástupců. I když ODS zatím nemá v radě místo, na příštím zastupitelstvu se do něj dostane její zastupitel a exnáměstek primátora Martin Štěpánek, který je nyní služebně v zahraničí.

„Mělo by to být místo uvolněného náměstka primátora, některé věci se ještě upřesňují,“ okomentoval dění v Ostravě z Číny a potvrdil, že náměstkem za ODS by měl být on.

Komunální volby v Ostravě před rokem vyhrálo hnutí ANO, které získalo 21,34 procent a 15 míst v zastupitelstvu. Druhá s 16,21 procenty a 12 křesly skončila ČSSD, třetí byl Ostravak, ten dostal 13,75 procent a 10 křesel, stejný počet zastupitelů s 13,42 procenty získali komunisté, po čtyřech mandátech má KDU-ČSL a ODS, ti získali 6,18 respektive 5,78 procent. Koaliční vládnutí provázely v Ostravě dlouhodobé spory, které gradovaly v posledních týdnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám