Hlavní obsah

ČEZ chce, aby špatné kontroly svarů Dukovan prověřila policie

– Třebíč

Firma ČEZ chce, aby okolnosti provedení nekvalitních kontrol svarů v Jaderné elektrárně Dukovany prověřila policie. Podnět k prošetření podala minulý týden Okresnímu státnímu zastupitelství v Třebíči, které se ho chystá předat policii. Kvůli špatným svarům jsou už od září tři bloky elektrárny mimo provoz.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Policie by pak měla v této věci zahájit trestní řízení. Vyplývá to z informací, které v úterý poskytli mluvčí ČEZ Ladislav Kříž a třebíčský státní zástupce Zdeněk Špaček. Problematické kontroly svarů dělala firma Tediko, její vyjádření se zatím získat nepodařilo.

Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka prováděla firma Tediko v Dukovanech diagnostické kontroly svarů pomocí radiografických zkoušek, tedy rentgenových snímků, s následným vyhodnocením a vystavením závěrečných protokolů. „Společnost Tediko v současné době v rámci Jaderné elektrárny Dukovany nepracuje," uvedl.

Firma ČEZ podala podle Kříže podnět k policejnímu prošetření záležitosti 16. listopadu. Podání se podle Kříže netýká konkrétních lidí. Vzhledem k nynějším odstávkám ještě firma ani nemohla vyčíslit škodu, která jí vznikla, uvedl.

Podání trestního oznámení kvůli Dukovanům nevyloučila ani Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). „Pokud se skutečně rozhodneme ho podat, bude na neznámého pachatele," potvrdila.

Nekvalitní snímky

Kontroly svarů v elektrárně byly zahájeny z toho důvodu, že při prověrce dokumentace byly zjištěny jejich nekvalitní rentgenové snímky. V Dukovanech je kvůli tomu od 19. září v provozu jen jeden ze čtyř jaderných bloků. Kontroly u dvou ze tří odstavených bloků se chýlí k závěru, ale termíny jejich zprovoznění podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka zatím stanoveny nebyly.

„Kontroly probíhají tak, aby bylo možno spolehlivě prokázat kvalitu dotčených svarů a v případě potřeby opravit nalezené vady," uvedla v úterý Drábová. Dukovanský blok číslo dvě odstavili energetici v noci na 18. září a o den později zastavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být původně zprovozněn v závěru října.

Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývá zhruba pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. V minulosti ještě nikdy nebyla delší odstávka tří bloků najednou. „Jedná se o výjimečný souběh odstávek tří bloků v historii provozu elektrárny,” řekl mluvčí elektrárny Bezděk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám