Hlavní obsah

Kdo si první zamluví Albertov? Může z toho být pěkná tlačenice

– Praha
Právo, Jan Martinek

Kdo bude na sedmadvacáté výročí listopadové revoluce v příštím roce promlouvat k davům na pražském Albertově? Bude to prezident Miloš Zeman a jeho příznivci, nebo naopak zástupci studentů, které policie k pamětní desce ten den nepustila?

Foto: Milan Malíček, Právo

Na Albertově se letos sešly stovky odpůrců islámu a podporovatelů Miloše Zemana.

Článek

Nejdůležitější dějství bitvy o Albertov se odehraje nikoliv na podzim, ale už na jaře, konkrétně v úterý 17. května 2016 od osmi hodin. Tehdy totiž bude možné ohlásit pražskému magistrátu veřejné shromáždění a jeho místo. To je možné podle shromažďovacího zákona oznámit nejdřív šest měsíců před konáním akce.

Dá se očekávat, že ten den bude na radnici pěkná tlačenice: obě strany – Zemanovi stoupenci i odpůrci – už daly veřejně najevo, že 17. listopadu příštího roku chtějí mít Albertov pro sebe. Pro oba tábory platí okřídlené rčení, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Podle pravidel se totiž na jednom místě může konat pouze jedna ohlášená demonstrace.

Netrpěliví studenti

Zájemci si tedy budou muset přivstat nebo před magistrátem radši přespat, aby byli na řadě první.

„Albertov patří studentům, a to již od počátku minulého století. Tak to bylo až do loňského roku, od kterého je z Albertova jakési politické kolbiště. Příští rok už něco takového nedopustím,“ vyjádřil se na nedělní vzpomínkové akci Bohuslav Gaš, děkan Přírodovědecké fakulty UK, která na Albertově sídlí.

Půjdeme na magistrát hned, jak nám to bude umožněno
Barbora Stuhlová, místopředsedkyně Studentské komory

Zástupci studentů už na 17. květen netrpělivě čekají. „Počítáme s tím a půjdeme do toho hned ten den, jak nám to bude umožněno. Budeme se snažit spojit se se všemi možnými studentskými spolky a uniemi, samozřejmě také s přírodovědeckou fakultou. Půjdeme do toho všichni společně,“ řekla Právu místopředsedkyně Studentské komory Rady vysokých škol Barbora Stuhlová.

Prezident zahájil tradici už v roce 2014, kdy na jeho hlavu létala vajíčka demonstrantů, a letos vystoupil na akci, kterou svolali jeho příznivci, a na pódium si pozval lídry populistického Bloku proti islámu. V projevu deklaroval, že příští rok promluví k občanům na Albertově znovu. „Setkám se s vámi opět příští rok. Na shledanou,“ rozloučil se.

Letošní shromáždění na podporu Miloše Zemana, kde hovořili i antiislamisté, si zarezervovala aktivistka a stoupenkyně Miloše Zemana Jelena Vičanová pouhý měsíc před 17. listopadem.

U parlamentu ne, u Strakovky ano

Zájemci o uspořádání veřejného shromáždění musí splnit několik podmínek. Oznámení je především třeba na radnici doručit písemně nejdříve šest měsíců a nejpozději pět dnů do konání akce. Akci mohou ohlásit jak fyzické, tak právnické osoby, které o sobě musí poskytnout základní údaje stejně jako účel shromáždění a přesné vymezení lokality, kde se má konat.

Formuláře lze podat buď v informačním středisku magistrátu, nebo u odboru živnostenského a občansko-správního. Úřední hodiny pražské radnice jsou ve všední dny od osmi do osmnácti hodin.

Seznam ohlášených akcí visí na webu pražského magistrátu. Až do února 2016 má například náměstí Republiky každou středu a pátek v odpoledních až večerních hodinách zamluvené občanské sdružení Otevři oči, které demonstruje za lepší zacházení se zvířaty a propaguje veganský životní styl.

Hnutí Česká suverenita, která je součástí Bloku proti islámu, má zase každou středu až do konce roku mezi třetí a sedmou večerní možnost legálně demonstrovat před úřadem vlády proti islamizaci ČR. Každou středu až do konce ledna příštího roku v okolí Karlova náměstí a nemocnice u Apolináře pochodují protipotratoví aktivisté z Hnutí pro život.

Jací jsou Češi 30 let po revoluci? Nemají rádi muslimy a chtějí chránit přírodu

17. listopad

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám