Hlavní obsah

Politici kritizují, že Pražané přijdou o rozsvěcení vánočního stromu

– Praha

Rozhodnutí magistrátu nepořádat v sobotu slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí odmítá většina pražských politiků. Strom bude rozsvícen, kvůli riziku velké koncentrace lidí, ráno. Za denního světla osvětlení téměř není vidět.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

"Na doporučení městské a státní policie jsem se i přes svůj osobní nesouhlas rozhodla pro tento rok tradiční rozsvícení vánočního stromu zrušit," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle ní je problematická především větší kumulace lidí. Slavnosti se pravidelně účastní tisíce Pražanů a turistů.

"Osobně to ale vnímám jako přehnané bezpečnostní opatření," doplnila k zákazu Krnáčová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S rozhodnutím nesouhlasí nikdo

Primátorka, která po roce ve funkci na vlastních webových stránkách píše o nutnosti bránit tradice, nevzdávat se rozsvěcení stromu a čelit tak teroru, se okamžitě stala terčem kritiky opozice.

"Primátor hlavního města Prahy by neměl vyvolávat zbytečnou paniku, měl by si stát pevně za svým rozhodnutím a udělat takovou koordinaci s bezpečnostními složkami, aby akce, na které jsou Pražané zvyklí, nebyly rušeny pouze kvůli něčí neschopnosti nebo alibismu," uvedla opoziční zastupitelka Aleksandra Udženija (ODS). Podle ní by primátor při rozsvěcení stromu měl hrdě stát v první řadě. "Krnáčová ale už žádnou primátorkou není. Má rozpadlou koalici a polovičatou nefunkční radu," doplnila Udženija.

O zákazu slavnosti rozhodl magistrát spolu s policií a dalšími záchrannými složkami v pondělí. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. "S rozhodnutím, že nebude slavnostní rozsvícení vánočního stromu, zásadně nesouhlasím," napsal v textové zprávě primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Stejně reaguje i KDU-ČSL. "Jsem samozřejmě pro slavnostní rozsvícení. Jinak zatlučme okna a seďme doma jako za války," reagoval radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Mírněji reagoval předseda pražské Strany zelených Ondřej Mirovský. "Chápu to jako logickou reakci na zhoršenou bezpečnostní situaci v celé Evropě, i když je mi tradiční akce pro Pražany líto," řekl.

Magistrát se bojí případné paniky

Radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO) v pondělí po jednání uvedl, že rozsvícení se uskuteční, organizátoři ale neřeknou přesný čas. "Samozřejmě nás to mrzí, ale sami jsme měli stejný názor. Nebojíme se teroristického útoku, ale spíše paniky v případě, že by situace někdo zneužil," uvedla za pořadatele Hana Tietze. Lidé budou moci po setmění sledovat alespoň animaci rozsvěcení stromu. V pondělí Tietze Novinkám řekla, že strom se rozsvítí ráno, kdy budou prodejci stavět svoje stánky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám