Hlavní obsah

NS: Exekutorský vykonavatel je úřední osobou

– Brno
Právo, pko

Konec dohadům o právním postavení exekutorských vykonavatelů v úterý učinil Nejvyšší soud (NS). Jeho trestní kolegium totiž ve svém sjednocujícím stanovisku určilo, že na exekutorského vykonavatele je potřeba pohlížet jako na úřední osobu. Tím pádem má nárok na větší ochranu, současně ale nese i větší odpovědnost. Ještě loni přitom NS ve stejné problematice zastával opačný názor.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Otázka, zda je vykonavatel soudního exekutora úřední osobou či nikoli, má velký praktický dopad, neboť úřední osoby požívají zvýšené ochrany před různými útoky souvisejícími s výkonem jejich pravomocí. Současně však mají i zvýšenou trestní odpovědnost, neboť právě v souvislosti s výkonem své pravomoci se mohou dopustit speciálních trestných činů,“ vysvětlil mluvčí NS Petr Tomíček.

Zákon sice o vykonavateli soudního exekutora přímo nemluví, podle sjednocujícího stanoviska je ale potřeba na něj jako na úřední osobu pohlížet z několika důvodů. „Pokud by tak nebyl brán, znamenalo by to, že nebude chráněn, ale také že před ním nebude chráněna osoba, jež má být postižena exekucí, jako například před nesprávným výkonem nebo dokonce zneužitím pravomoci,“ dodal Tomíček.

Vyjasnění žádal nejvyšší státní zástupce

„Podnět k přezkoumání podal nejvyšší státní zástupce. A sjednotilo se tak doposud roztříštěné posuzování soudu,“ okomentoval sjednocující stanovisko předseda NS Pavel Šámal.

Předsedkyně senátu trestního kolegia NS Věra Kůrková vysvětlila obrat nazírání na exekutorské vykonavatele tak, že i právo je živé a má se měnit k tomu, aby bylo lepší. „Na vykonavatele soudního exekutora je proto třeba pohlížet jako na jiný orgán veřejné moci,“ konstatovala Kůrková. Postoj NS je závazný pro všechny obecné soudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám