Hlavní obsah

Kritika za mši v Lánech je podle Duky neopodstatněná

– Praha
Novinky, zpe

Kardinál Dominik Duka považuje kritiku, která se na něj snesla z řad některých věřících kvůli páteční mši v lánském kostele, za neopodstatněnou. Novinkám to v pondělí řekl osobní tajemník kardinála Milan Bádal.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kardinál Dominik Duka (vpravo) se zdraví s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, kde odsloužil bohoslužbu za vlast a za prezidenta.

Článek

Podle tajemníka bylo vysvětleno, že mše byla domluvena dlouho dopředu. Kdy konkrétně ale neřekl. Pouze uvedl, že několik měsíců.

„Není pochopitelné, proč se spekuluje o tom, že by měla být podporou pana prezidenta na Albertově,“ uvedl.

To, že Zeman promluví na pražském Albertově ve stejné době, kdy se bude konat demonstrace Bloku proti islámu, oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček 8. listopadu v diskusním pořadu televize Prima. [celá zpráva]

Signatáři otevřeného dopisu adresovaného Dukovi poukazovali právě na to, že mše se uskutečnila jen pár dní po 17. listopadu, kdy měl Zeman na pražském Albertově projev za přítomnosti představitelů Bloku proti islámu. [celá zpráva]

Kardinál nemá posuzovat Zemanova vystoupení

Kritici tvrdí, že mši lze těžko chápat jinak než jako podporu Zemanovy politiky. „Pan kardinál není od toho, aby posuzoval vystoupení pana prezidenta v politické sféře,“ komentoval Bádal.

Návrh na odsloužení bohoslužby v lánském kostele, který podle šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta vzešel od katolické církve, přivítala prezidentská kancelář jako velmi „přátelské gesto“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám