Hlavní obsah

Ministerstvo chce obnovit zelenou naftu i pro živočišnou výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zemědělství chce obnovit vratku spotřební daně za pohonné hmoty, tzv. zelenou naftu, i u živočišné výroby. Oficiální návrh však bude muset předložit ministerstvo financí, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že návrh by měla na prosincovém zasedání projednat vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Článek

Podle Jurečky by novela zákona mohla začít platit od poloviny příštího roku, zemědělci by si ale mohli zažádat o vratku zpětně za celý rok. Informaci zaslal rezort i Evropské komisi.

Tím, že by zemědělci zaplatili méně peněz na daních, by o část svých zdrojů přišel Státní fond dopravní infrastruktury. Ministerstvo ztrátu vyčíslilo na 385 milionů korun.

Nečas šetřil

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci v reakci na to na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem loňského dubna tento návrh odsouhlasila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni. Zvýhodnění ale platilo pouze pro rostlinnou výrobu. Na rozšíření podpory trvá například i Agrární komora ČR.

Anketa

Jste pro obnovení tzv. zelené nafty?
Ano
29,1 %
Ne
70,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 743 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám