Hlavní obsah

Komunální politici si polepší. Ale z vlastního rozpočtu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco poslancům, senátorům, členům vlády a prezidentovi vzrostou od začátku příštího roku platy o zhruba sedm procent, komunální politici dostanou přidáno tři procenta. Tedy tolik jako státní zaměstnanci. Podmínkou je, že vláda v příštích týdnech schválí své nařízení, které podle zjištění Práva přichystalo ministerstvo vnitra.

Článek

Obce a kraje si na zvýšení musí najít peníze ve svých vlastních rozpočtech. Vláda jim pro tyto účely víc prostředků stejně jako v minulosti nepošle. Zvýšení odměn si přitom vynutili zástupci Svazu měst a obcí, což uvedlo vnitro i výkonný ředitel svazu Dan Jiránek. „Je absurdní, aby vláda schválila zvýšení platů úředníků a současně s tím neschválila zvýšení odměn zastupitelů,“ řekl Právu Jiránek.

„Chtělo by to zákon“

Podle něj bude svaz usilovat o to, aby vláda připravila zákon, podobný zákonu o platech ústavních činitelů. „Měl by to být jakýsi automat, abychom nemuseli každý rok být odkázáni na vládní nařízení,“ tvrdí Jiránek s tím, že takový princip naváže platy zastupitelů na vývoj ekonomiky.

S požadavkem na zvýšení odměn se Svaz měst a obcí obrátil na ministerstvo vnitra letos v říjnu. A Chovancův úřad vyhověl. Podle chystaného vládního nařízení by si tak měli třeba uvolnění starostové nejmenších obcí do sta obyvatel přilepšit o 852 korun ze současných 28 385 Kč hrubého měsíčně na 29 237 korun.

Hejtmani největších krajů, tedy Jihomoravského, Moravskoslezského a Středočeského, dostanou přidáno téměř tři tisíce korun měsíčně, takže jejich odměna dosáhne 99 655 korun hrubého. Ještě víc si polepší pražská primátorka, která teď bere zhruba 101 tisíc.

Výše odměn závisí na počtu obyvatel a typu obce. Nařízení se dotkne jak uvolněných funkcionářů, tak neuvolněných, kteří vykonávají funkce vedle svého povolání. V případě tzv. neuvolněných zastupitelů může měsíční odměna dosáhnout maximálně 60 procent výše odměn uvolněného funkcionáře.

Záleží ale na rozhodnutí každého zastupitelstva, o jaké výši odměn rozhodne. Vládní nařízení stanoví pouze maximální hranici. V České republice je zhruba 63 tisíc členů zastupitelstev v 6252 obcích, 140 městských částech a 14 krajích.

Skončí finanční dary?

Podle Jiránka tříprocentní navýšení odpovídá situaci, i když by – jak řekl – někteří starostové uvítali možnost mimořádných odměn, které veřejně schvaluje zastupitelstvo, ale které byly před lety zrušeny. „Obce to tak často obcházejí poskytováním darů, což není úplně ideální,“ poznamenal výkonný ředitel Svazu měst a obcí. Dodal, že občas si některý ze starostů zaslouží odměnu za mimořádný výkon.

Za pravdu mu dává také úřadující šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. „Situace je dnes taková, že starostové často raději odmítnou dar, aby si nevysloužili kritiku, byť udělali něco významného ve prospěch obce,“ řekl Právu.

Vnitro přitom připouští, že připravované zvýšení odměn o tři procenta by mohlo mít pozitivní dopad právě na poskytování peněžitých darů za výkon funkce pod záminkou odměňování nad rámec povinností členů zastupitelstev. Kromě toho očekává zejména u uvolněných členů zastupitelstev i zvýšení motivace a pocitu ocenění za výkon funkce ve veřejném zájmu.

Naposledy v dubnu

Komunální politici dostali naposledy přidáno letos v dubnu, a to o 3,5 procenta, zatímco ostatní zaměstnanci včetně ústavních činitelů si polepšili hned od počátku roku. Vláda však v případě členů zastupitelstev schválit potřebné nařízení včas nestihla. Do té doby přišli komunální politici od roku 2011 kvůli tehdejšímu stavu veřejných financí v průměru o pět procent svých odměn. Stejně jako všichni zaměstnanci veřejné správy včetně ústavních činitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám