Hlavní obsah

Klimatolog: Výkyvy počasí nám přinesou nepříjemná překvapení

Právo, Václav Pergl

Co se děje s počasím? Má nás to znepokojovat? A co nás ještě čeká? Na otázky Práva odpověděl RNDr. Jan Pretel, klimatolog, vědecký tajemník Českého hydrometeorologického ústavu v Praze, který se přes dvacet let zabývá problematikou změn klimatu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Na zledovatělém sjezdu z dálničního mostu v Plzni-Černicích havarovalo v pondělí několik aut.

Článek

Letos máme nějak moc teplý listopad. Je to normální?

Průměrné teploty byly v uplynulých dnech na většině našeho území až o deset stupňů vyšší, než je dlouholetý průměr, a to skutečně není zcela normální. Důvodem byla rozsáhlá oblast nízkého tlaku v severních oblastech Ameriky, Evropy i části Asie, kolem které nad Evropu proudil teplý a vlhký vzduch.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Znamená to, že klimatická změna už probíhá a v Čechách bude tepleji?

Změny v globálním klimatickém systému rozhodně probíhají a vývoj počasí v posledních desetiletích naznačuje, že se změny spíše zvýrazňují. Nelze říci, že bude stále tepleji a tepleji, rozhodně se ale hodně zvýrazňují výkyvy počasí.

Jak se v průběhu desetiletí a pak do roku 2050 může klima v Česku změnit?

Právě ony častější výkyvy počasí nám mohou v budoucnu přinášet často i nepříjemná překvapení. Před dvěma lety jsme u nás často hovořili o povodních, letos zase ale o suchu. Těžko říci, o čem budeme hovořit příští rok, ale určitě půjde zase o nějaký extrém. A to je právě ta „klimatická změna v Čechách“.

Jaká bude podle vás letošní zima?

Netroufám si předpovídat, protože i předpověď počasí na dva týdny dopředu je často hrou na náhodu. V zahraničí jsou modely, které hovoří o kruté zimě, jsou ale i jiné, předpovídající mírnou zimu. Spíše bych se tedy nechal překvapit.

A v budoucnu budou zimy spíše deštivé, nebo budou i se sněhem?

Celkový trend u nás ukazuje spíše na zimy deštivé a blátivé s přírodním sněhem pouze ve vyšších polohách nad tisíc metrů. Jde však o trend, třeba milovníky zimních radovánek letošní zima příjemně překvapí.

Anketa

Máte už přezuto na zimní pneumatiky?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
Celkem hlasovalo 7860 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám