Hlavní obsah

Lékaři z IKEM operovali ženě „ochrnutý žaludek” unikátní metodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) si připsali na své konto další mimořádný zákrok. Ženu, která trpěla poruchou vyprazdňování žaludku, operovali metodou endoskopické pyloromyotomie. Tu použili jako 17. na světě a první v regionu střední a východní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při operaci se lékaři dostali pomocí endoskopu až k žaludku, kde nařízli sval, a tím povolili svěrač žaludku.

Pacientka Stanislava Výšková popsala svůj stav před operací jako "ochrnutý žaludek". "Nemohla jsem přijímat potravu v takovém množství, abych nehubla," vysvětlila. Musela být dokrmována sondou zavedenou skrze nos do tenkého střeva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Lékaři ji operovali 9. listopadu, zákrok trval 90 minut. Dnes se cítí dobře a jí, na co má chuť. Jako první jídlo po operaci si dala svíčkovou s knedlíky. Takzvanou gastroparézou neboli poruchou vyprazdňování žaludku trpí v nějaké formě v Česku asi čtyři až pět procent populace. Obvykle pacienti berou léky a musí upravit své stravování.

Širší využití endoskopie

Jednou z příčin nemoci je cukrovka, další komplikace vznikají po operaci žaludku. "Byla jsem na operaci, při které mi lékař musel odebrat část žaludku. Ta zbylá pak přestala fungovat," řekla Výšková.

Poprvé byla tato technika operace žaludku použita v roce 2008 v Japonsku. Z předchozích 16 zákroků bylo deset ve Francii a zbylé v USA. Podle lékaře Jana Martínka by ročně by tuto metodu mohlo potřebovat asi pět až deset pacientů. Metodu jako experimentální musí povolovat ministerstvo zdravotnictví.

Podle lékaře Jana Martínka, který operaci prováděl, asi u třetiny pacientů není příčina poruchy jasná. Onemocnění se dá operovat i klasickým chirurgickým zákrokem, endoskopická varianta je ale levnější a pro pacienty méně náročná. "Přestože endoskop není sterilní nástroj, nebyly zatím nikde infekční komplikace," dodal Martínek.

Metoda se původně používala pro pacienty, kteří nemohli polykat. Těm lékaři nařízli sval jícnu a zajistili jeho průchodnost. Před třemi lety, kdy ji v Praze poprvé použili, byla metoda ještě experimentální, do dneška jí bylo operováno v IKEM 115 pacientů. "Jak se zdokonalují endoskopické techniky, dá se jimi řešit čím dál více onemocnění," vysvětlil přednosta kliniky hepatogastroenterologie Julius Špičák.

Reklama

Výběr článků

Načítám