Hlavní obsah

Na ambasádě je kondolenční kniha. Na památku obětí zněly zvony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovka vzkazů soustrasti i obav z terorismu v několika jazycích se v neděli objevila v kondolenční knize, do níž mohou lidé na francouzském velvyslanectví v Praze i v pondělí a úterý vyjadřovat solidaritu s francouzským lidem. Páteční tragédii v Paříži, při níž zemřelo nejméně 129 osob, připomněly rovněž zvony tuzemských kostelů, jež se rozezněly v pravé poledne.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na snímku je zvon Marie Týnského chrámu na pražském Staroměstském náměstí.

Článek

"Je suis Charlie! Je suis Paris!," připomněl jeden ze vzkazů před francouzskou ambasádou i lednové útoky v Paříži. Mezi záplavou květin a svíček se objevil i obrázek od osmiletého Matýska, na němž namaloval symbol, jimž si lidé připomínají páteční útoky s heslem Pray For Paris (Modlete se za Paříž).

Tragické datum 13/11/2015 někdo nasprejoval i na protější Lennonovu zeď, symbol míru a svobody.

V poledne se také v ČR na památku obětí teroristických útoků ve Francii rozezněly zvony v kostelích. Katolické farnosti k tomu v sobotu vyzval předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka. Zvony zněly například v kostele sv. Prokopa na Sladkovského náměstí na pražském Žižkově. Samotný kostel však byl zavřený.

Vlajky na půl žerdi

Zvony na památku obětí teroristických útoků vyzváněly také v Brně, kde na Moravském náměstí znovu přicházeli lidé k improvizovanému pietnímu místu. Pětiminutovým "chorálem" pěti zvonů největší katedrály sv. Bartoloměje uctili v poledne oběti teroristických útoků Plzeňané. Na centrálním náměstí se sešlo asi šest desítek lidí.

U andělíčka pro štěstí, jehož oblýskané hlavy se lidé dotýkají a vyslovují svá přání, bylo téměř 40 zapálených svíček, francouzská vlajka a růže. Na Velkém náměstí v Hradci Králové se v souvislosti s útoky na zábradlí nadjezdu nad silničním okruhem u vysokoškolských kolejí objevil nápis "We hold with Paris", na stožárech před hradeckým magistrátem byly vlajky stažené na půl žerdi.

Při sérii útoků v pátek večer na rušných místech Paříže zahynulo nejméně 129 lidí a přes 300 dalších osob bylo zraněno, z toho 99 lidí je v kritickém stavu v nemocnicích. Celý svět již v sobotu vyjadřoval solidaritu s Francií například nasvícením významných budov barvami francouzské vlajky. Trikolóra se tak objevila i na pražské Petřínské rozhledně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám