Hlavní obsah

Zeman se u francouzské ambasády vyslovil pro opevněnou Evropu

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v reakci na atentáty v Paříži vyzval k mezinárodní ozbrojené akci proti terorismu, jejíž součástí má být „opevněná Evropa”. Předtím označil teroristické útoky ve Francii za odporný zločin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman uctili památku obětí před francouzskou ambasádou

Článek

”Zastávám názor, že proti mezinárodnímu terorismu se nebojuje protesty ani demonstracemi, že boj proti mezinárodnímu terorismu vyžaduje koordinovanou mezinárodní ozbrojenou akci a že součástí této akce by mělo být to, co bych poněkud expresivně nazval ´opevněná Evropa´,” uvedl prezident Zeman po odpoledním pietním aktu na francouzské ambasádě.

Výraz „opevněná Evropa” podle Zemana znamená vytvoření skutečně bezpečných hranic Evropské unie, což současné vedení EU sice slibuje, ale, bohužel, do této chvíle to nebylo schopno naplnit.

Již dříve v sobotu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na sociální síti Twitter zveřejnil prohlášení prezidenta, podle kterého „vcházíme do těžkých časů”. Současně vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Při sérii násilných incidentů v Paříži, při nichž zněla střelba i výbuchy bomb, přišlo o život více než sto dvacet lidí, dalších osmdesát je v kritickém stavu.

Odpoledne Zeman navštíví jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu, které svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Černá vlajka zavlála 14. listopadu na Pražském hradě v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži, ke kterým se přihlásil Islámský stát.

Na Hradě byly vyvěšeny černé prapory, střídání stráže bude bez hudebního doprovodu. Zeman také zrušil svou účast na finále tenisového FED Cupu, které v sobotu začíná v Praze.

Také premiér Sobotka komentoval útoky v Paříži. "To, co se v noci odehrálo v Paříži, je mimořádně brutální zločin, který nese všechny znaky teroristického útoku. Jsem opravdu zděšen počtem nevinných obětí," uvedl v prohlášení. Evropa musí být podle něj "silná a připravená bránit své hodnoty, zajistit bezpečnost občanů a čelit terorismu společně".

Policie zvýšila bezpečnostní opatření

Předseda vlády dodal, že ráno hovořil s ministrem vnitra i ředitelem Bezpečností informační služby (BIS), bezpečnostní složky podle Sobotky v reakci na útok ve Francii přijaly příslušná opatření. "A intenzivně rovněž komunikujeme s našimi evropskými partnery," dodal premiér.

V souvislosti s útoky v Paříži svolal na odpoledne zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu.

České bezpečnostní složky přijímají nezbytná opatření, posilují například dohled v obchodních centrech, na letištích či u francouzské ambasády.

Přes stovku mrtvých a desítky zraněných

Francouzské úřady potvrdily, že v Paříži bylo provedeno několik útoků, přišlo o život přinejmenším 127 lidí. Češi podle tuzemských úřadů mezi oběťmi nejsou.

Při sérii šesti násilných incidentů, při kterých teroristé stříleli do davu či páchali sebevražedné atentáty, utrpělo také 300 lidí zranění, z toho 80 je v kritickém stavu.

Podle vyšetřovatelů bylo zabito celkem osm teroristů, což jsou podle všeho všichni. Někteří z nich však nebyli dopadeni policií, ale odpálili se sami. Údajně arabsky volali Alláhu akbar (Bůh je veliký).  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám