Hlavní obsah

Ministři zahraničí V4 a Balkánu založili v Praze balkánský fond

– Praha

Ministři zahraničí V4 a Balkánu podepsali v pátek v Praze dohodu o založení západobalkánského fondu, který by měl v budoucnu podporovat projekty přeshraniční spolupráce. Jak vysokou částkou do něj země Visegrádské čtyřky, tedy Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česko, přispějí, ještě není známo.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva slovenský státní tajemník ministerstva zahraničí Igor Slobodník, maďarský ministr Péter Szijjártó, Artur Nowak-Far z polského ministerstva a český ministr Lubomír Zaorálek na setkání V4 a Balkánu

Článek

Šéfové diplomacií visegrádské čtyřky (V4), západního Balkánu, Slovinska, Chorvatska a Británie jednali také o migraci a rozšíření Evropské unie. Právě přes země západního Balkánu proudí do Evropy desetitisíce uprchlíků. Nečinnost Evropské unie v této souvislosti ostře zkritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjátró.

„Stavby plotů nejsou ideálním řešením této situace, ale museli jsme se bránit, protože evropské řešení tohoto problému neexistuje,“ řekl. Nejúčinnějším řešením by podle jeho názoru bylo bránit hranice v Řecku. Vzhledem k tomu, že nic takového neexistuje, respektive obrana je nedostatečná, nezbylo nic jiného než postavit plot.

Lajčák: V4 rozšíření EU o Balkán podporuje

„Před výstavbou bariéry proudilo do země denně šest až deset tisíc lidí, nyní je to nula,“ dodal. V této souvislosti vyzdvihl pomoc zemí V4 a apeloval na to, aby Unie zahájila co nejdříve přístupové rozhovory se Srbskem a Černou Horou, nejlépe ještě letos.

Proces přistoupení Makedonie, která je kandidátem už od roku 2005, se ocitl ve slepé uličce. EU s ní rozhovory ještě nezahájila. Albánie je kandidátem členství od loňska. Vstupní rozhovory vede Unie s Černou Horou (od roku 2012) a se Srbskem (od roku 2014). Bosna má zatím s Unií uzavřenou jen stabilizační a asociační dohodu (platnou od letošního června). S Kosovem podepsala EU takovou dohodu minulý měsíc.

V4 je podle slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka jediné uskupení v EU, které rozšíření Evropské unie o tyto země zcela podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám