Hlavní obsah

Sněmovna odklepla vyšší zdanění hazardu

Sněmovna v pátek schválila novelu loterijního zákona, která počítá od příštího roku se zvýšením odvodů z hazardu ze současných 20 na 23 a 28 procent. Denní poplatek za hrací automat by měl podle novely vzrůst ze současných 55 na 80 korun. Pro hlasovalo 138 poslanců.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Sazbou 23 procent budou zdaněny loterie, kurzové sázky, sázkové hry v kasinu, z karetních turnajové a hotovostních sázkové hry. Pro hrací automaty a další technická zařízení bude sazba 28 procent.

Rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce by se mělo změnit ze stávajícího poměru 20:80 na 37:63.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vládní návrh je fakticky totožný s původním materiálem, který do Sněmovny předložil poslanec ANO Jan Volný. Jeho projednávání však zablokovala TOP 09, které vadilo, že coby poslanecký návrh je projednáván přednostně. Vláda proto urychleně předložila materiál znovu.

Zástupci loterijních společností tvrdí, že zvýšením odvodů dojde k rozšíření nelegálních heren a novela bude mít negativní dopady na zaměstnanost. Zákon neuspokojuje ani organizace bojující proti hazardu, podle nich je návrh příliš mírný.

Od roku 2017 by se měly sazby dále zvýšit. Vláda navrhuje vznik tří daňových sazeb ve výši 28, 30 a 35 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám