Hlavní obsah

ANO prý propáslo svou šanci, TOP 09 chce o pražské koalici jednat s ostatními

Praha
Aktualizováno

Pražská TOP 09 se kloní k variantě, aby na magistrátu vznikla koalice bez hnutí ANO. Podle šéfa klubu zastupitelů TOP 09 Václava Novotného se ANO váháním připravilo o možnost spolupráce s TOP 09.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf klubu pražských zastupitelů TOP 09 Václav Novotný

Článek

TOP 09 bude „primárně" jednat s ostatními demokratickými stranami, uvedl Novotný po čtvrtečním setkání s vyjednávači ANO. Hnutí dlouhou dobu deklarovalo, že s TOP 09 spolupracovat nechce. Situace se změnila až po slovech šéfa ANO Andreje Babiše, který jednání nevyloučil. [celá zpráva]

TOP 09 se dopoledne dohodla s ODS na společném postupu při koaličních rozhovorech. Novotný potvrdil, že potenciálními partnery pro novou pražskou vládu je Trojkoalice a ČSSD, nebo Trojkoalice, Piráti a Klub nezávislých.

Vyjednavač ČSSD Petr Dolinek ale řekl, že jeho strana si neumí jednání s TOP 09, ODS ani Trojkoalicí představit. Umí si představit spíše programový průnik s hnutí ANO.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nechce další vývoj předjímat. Mezi jednotlivými stranami aktuálně pokračují jednání.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice tvořené lidovci, Stranou zelených a STAN se rozpadla v úterý poté, co ČSSD „ztratila důvěru v Trojkoalici”. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD)  uvedl, že jeho strana upřednostňuje vznik silné koalice, která se nebude opírat o nejtěsnější většinu.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám