Hlavní obsah

Trenýrky nad Hradem bude posuzovat městský soud, žalobce si podal stížnost

– Praha

Státní zastupitelství podalo stížnost proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 neřešit případ vyvěšení obřích červených trenýrek na Pražském hradě členy skupiny Ztohoven ve zkráceném řízení. Stížnost posoudí odvolací Městský soud v Praze. V pondělí to uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová.

Foto: skupina Ztohoven

Červené trenky vlající nad Hradem

Článek

Trenýrky vyvěsili lidé ze skupiny Ztohoven 19. září jako kritiku prezidenta. Žalobce navrhl potrestat trojici umělců za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci. Škoda byla vyčíslena na téměř 90 000 korun. Údajně ukradená prezidentská standarta, kterou nahradila skupina červeným spodním prádlem, prý stála 33 000 korun, Ztohoven pak podle státního zastupitelství způsobili další poškození střechy za více než 50 000 korun.

Podle říjnového rozhodnutí obvodního soudu ale chybí důkazy o tom, že to byli právě obvinění, kteří trenýrky vyvěsili. Střecha Hradu pak mohla být poškozena, ve spisu ale nejsou důkazy o vině umělců ze Ztohoven. Soudkyni se prý také nezdálo vyčíslení škody, a odmítla proto projednat případ ve zkráceném řízení. [celá zpráva]

Prezident Miloš Zeman tehdy rozhodnutí prostřednictvím mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka komentoval tak, že „obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla. A věří, že se na střechu Hradu byla podívat“. Celá věc se totiž řešila ve zkráceném řízení a také obvodní soud rozhodl za týden poté, kdy jí žalobci poslali návrh na potrestání.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 nyní podalo proti verdiktu stížnost. „Vzhledem k tomu, že opis této stížnosti se dosud nepodařilo doručit obviněným, nemohu se k jejímu obsahu vyjadřovat,“ uvedla Cihlářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám