Hlavní obsah

Zeman opět podpořil přímou volbu starostů a hejtmanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman podpořil přímou volbu starostů a hejtmanů. Kraje či města by měl vést člověk z vítězné strany, který zároveň získá nejvíc preferenčních hlasů. Zeman to uvedl na sobotní programové konferenci Strany práv občanů (SPO), jejímž je čestným předsedou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman vystoupil na programové konferenci Strany Práv Občanů (SPO), která se konala 7. listopadu v Praze.

Článek

Prezident upozornil členy strany na velký neúspěch při parlamentních volbách v roce 2013. Průzkumy podle něj straně přisuzovaly 17 poslaneckých mandátů a nakonec nezískala ani jeden. Podle Zemana to bylo tím, že se strana v několika krajích začala hádat.

„Voliči nemají rádi strany, které se hádají. Takové strany mohou během velice krátké doby spadnout z výšin až na dno,” prohlásil Zeman.

Zeman také podpořil politický program strany před volbami do krajských zastupitelstev a Senátu, které se uskuteční v příštím roce.

„Doporučuji, aby hejtmanem nebo starostou byl zvolen ten, který dostal nejvíc preferenčních hlasů na kandidátce vítězné strany. To je moje jediná připomínka k programu,” řekl Zeman, který zavedení přímé volby podporuje dlouhodobě.

Zemana přivítali ovacemi

Mezi hlavní cíle SPO v minulosti patřilo dostat Zemana jako kandidáta strany na Hrad, což se v roce 2013 podařilo při první přímé volbě hlavy státu. Dříve politická organizace nesla název Strana práv občanů - zemanovci.

Straničtí delegáti přivítali Zemana několika minutovými ovacemi ve stoje, stejně tak i jeho zhruba pětiminutový projev, kterým chtěl SPO podpořit.

Předsedou levicové SPO je od loňského roku bývalý prezident Agrární komory ČR a nynější senátor Jan Veleba. Při dnešní programové konferenci byl v sále třeba místopředseda strany a podnikatel Martin Nejedlý, který je zároveň poradcem prezidenta. Nejedlý je jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, která letos prohrála spor se státem a měla by zaplatit 27,5 miliónu korun kvůli dodávce leteckého paliva. Verdikt zatím není pravomocný. Firma je nyní v likvidaci.

Stranu reprezentuje několik dalších známých osobností. Patří mezi ně třeba devětasedmdesátiletý senátor František Čuba, který v minulosti býval předsedou JZD Slušovice. Do strany patří také kancléř prezidenta Vratislav Mynář, kterému Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nedávno odmítl udělit bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné.

Strana vznikla v roce 2010. Kromě prezidentských a senátních voleb si příliš úspěchů na své konto nepřipsala. V celém Česku má čtyři desítky zastupitelů ve městech a pět v krajských zastupitelstvech.

Výběr článků

Načítám