Hlavní obsah

Smogová situace ve Středních Čechách pominula, na mnoha místech země však trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyhlášení smogové situace v Praze a ve Středočeském kraji odvolal v sobotu ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Koncentrace polétavého prachu ve vzduchu, kvůli nimž byla vyhlášena, klesly. Kvalita ovzduší v Olomouckém kraji se v sobotu proti pátku zhoršila a na Karvinsku, Ostravsku a v části Frýdecko-Místecka platí smogová situace i nadále.

Foto: Právo

Smogová sitauce ve Středočeském kraji byla odvolána.

Článek

Smogovou situaci ve Středočeském kraji vyhlásil ústav ve čtvrtek ráno, kdy na některých stanicích v kraji překročil 24hodinový průměr koncentrací částic polétavého prachu hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový ve dvou po sobě následujících dnech. Mezní hranice je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

Smogovovou situaci ve středních Čechách podle meteorologů způsobila inverze a nepříznivé rozptylové podmínky. Situace se na začátku víkendu ovšem zlepšila.

V kraji je osm stanic, které měří stav ovzduší. Špatná kvalita ovzduší byla naměřena hlavně v Kladně-Švermově, Mladé Boleslavi a Rožďalovicích na Nymbursku. Od soboty většina stanic hlásí dobrou nebo velmi dobrou kvalitu ovzduší, vyhovující je stav na Mladé Boleslavi a Rožďalovicích.

Na Olomoucku se kvalita ovzduší zhoršila

Kvalita ovzduší v Olomouckém kraji se v sobotu proti pátku zhoršila a v regionu kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu, které více než dvojnásobně překračují povolené limity, smogová situace nadále platí. Znečištěný vzduch hlásí stanice v Olomouci, Prostějově i Přerově, naopak v severní části Olomouckého kraje se lidem dýchá lépe.

Situace v Olomouckém kraji se v souvislosti s inverzním počasím začala zhoršovat ve čtvrtek. Reagoval na ni například přerovský magistrát, který lidi prostřednictvím SMS zpráv a webových stránek upozorňoval na to, aby omezili pohyb venku, větrání a jízdu autem. V pátek ráno pak přerovská radnice vyhlásila, že kvůli smogové situaci mohou lidé od 09:00 jezdit MHD zdarma až do odvolání.

Smogová situace dále platí v Moravskoslezském kraji

Vzduch znečištěný polétavým prachem mají i nadále v Moravskoslezském kraji. Pro oblast Karvinska, Ostravska a část Frýdecko-Místecka proto dál platí smogová situace.

Proti pátečnímu odpoledni se ale situace na většině území regionu zlepšila. Například ve Věřňovicích na Karvinsku byl odpoledne imisní limit překonán více než pětinásobně, když stanice vykazovala hodnotu 268 mikrogramů na metr krychlový. Ranní hodnoty se v sobotu pohybovaly okolo 140 mikrogramů.

Maximální limit byl v sobotu ráno překonán na téměř všech ze 13 měřicích stanic. Jedinou výjimkou je část Třince Kanada. Tamní čtyřiadvacetihodinové koncentrace se dnes ráno pohybovaly okolo 35 mikrogramů.

Smogová situace platí stále také v Brně a ve Zlínském kraji

V brněnské aglomeraci už druhý den trvá smogová situace kvůli zvýšené koncentraci polétavého prachu, vyplývá z měření Českého hydrometeorologického ústavu. Platit bude do odvolání. Vysokou hodnotu polétavého prachu vykazuje měřicí stanice v Brně-Zvonařce. Špatné ovzduší je i v Hodoníně, protože však stav netrvá dva dny po sobě, zatím pro oblast výstraha smogové situace neplatí.

Znečištěný vzduch trápí také obyvatele Zlínského kraje, ve kterém koncentrace polétavého prachu překračují povolené limity. Nejhorší je situace v Otrokovicích a Uherském Hradišti, kde byl ráno naměřen více než dvojnásobek povolené koncentrace prachu v ovzduší. V regionu stále platí smogová situace.

Na východě Čech trvají zhoršené rozptylové podmínky

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji i v sobotu trvají zhoršené rozptylové podmínky. V Hradci Králové i v Pardubicích dnes ráno hodnoty polétavého prachuvíce než dvojnásobně překročily povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Také na tomto území trvá smogová situace už od čtvrtka.

Výrazně lepší je situace na horách. Například stanice v Polomu v Orlických horách v sobotu ráno hlásila čtyřiadvacetihodinovou koncentraci polétavého prachu na úrovni 15 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Výběr článků

Načítám