Hlavní obsah

Češi se bojí uprchlíků i rozšíření islámu

Novinky, jas
Aktualizováno

Sedm z deseti Čechů má podle průzkumu agentury STEM obavy z uprchlíků, 83 procent lidí pak deklaruje v souvislosti s uprchlíky strach z islámu a jeho rozšíření v České republice.

Foto: Jan Kočvara, Právo

Článek

Obavy z uprchlíků vyjádřilo 69 procent lidí, častěji se jedná o starší občany a lidi s nižším vzděláním.

„Zvláště strach z rozšíření islámu prostupuje napříč různými skupinami naší společnosti. Ve všech věkových i vzdělanostních skupinách přitom strach vyjadřuje výrazná většina obyvatel naší země,“ konstatoval průzkum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obavy Čechů z uprchlíků a islámu (v procentech)
anospíše anospíše nene
obavy z uprchlíků3732256
obavy z islámu5528134
zdroj: STEM

Jak agentura zjistila, „velmi intenzivní strach“ z islámu a uprchlíků má kolem 30 procent lidí. „Další zhruba třetina pociťuje značné obavy, nejde však vysloveně o strach. Téměř pětina lidí se bojí rozšíření islámu, nespojuje ho však jednoznačně s uprchlickou vlnou,“ konstatovala agentura. Zhruba pětina lidí se neobává ani rozšíření islámu, ani uprchlíků.

Schéma struktury obav (v procentech)
příliv uprchlíkůislámský fundamentalismusorganizovaný zločinterorismus
25353637
zdroj: STEM

Průzkum rovněž upozornil na to, že mnoho lidí si strach z uprchlíků spojuje s obavami z terorismu, islámského fundamentalismu a organizovaného zločinu. Připomíná rovněž, že téma se stalo „nástrojem soupeření na domácí politické scéně“.

Průzkum se uskutečnil od 18. až 28. září a zúčastnilo se jej 925 respondentů.

V ČR letos požádalo do konce září o mezinárodní ochranu 1115 osob. Loni to za celý rok bylo 1156 žádostí. ČR není pro migranty cílovou zemí a většina z nich míří dále do západní Evropy.

Anketa

Máte strach z uprchlíků, kteří by získali azyl v ČR?
Ano
95 %
Ne
5 %
Celkem hlasovalo 11449 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám