Hlavní obsah

Nad Polskem proletěl jasný bolid, pozorovat jej mohli i lidé v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé na jihozápadě Polska, ale též v českém pohraničí mohli ve čtvrtek večer pozorovat průlet velmi jasného meteoritu. Takzvaný bolid byl na obloze vidět devět sekund a svým jasem se vyrovnal Měsíci v úplňku. Uvedli to vědci z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově.

Foto: Astronomický ústav AV ČR, ČTK

Ve výřezu z celooblohového snímku složeného z několika záběrů je zachycen průlet bolidu nad Polskem (letí zprava doleva).

Článek

Úlomek meziplanetární hmoty vlétl do zemské atmosféry rychlostí 22,5 kilometru za sekundu. V důsledku tření se rozžhavil na vysokou teplotu a zanechal za sebou světelnou stopu dlouhou 187 kilometrů. Podívaná dlouhá 9,2 sekundy začala nad jihopolským městem Praszka a skončila ve výšce téměř 42 kilometrů nad zemí poblíž polského Lubinu.

"Z našich výpočtů vyplývá, že tento jasný bolid byl úlomkem meziplanetární hmoty, který se před srážkou se Zemí pohyboval po výstředné dráze mezi drahami planet Venuše a Jupiter," uvedli ondřejovští astronomové Pavel Spurný a Jiří Borovička.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Podle nich je nepravděpodobné, že zbytky bolidu dopadly až na zemský povrch.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolid změnil noční oblohu v den

Observatoř v anglickém městě Sidmouth zachytila v pondělí v noci na obloze bolid, tedy velmi jasný meteor. Jeho výbuch v atmosféře byl tak silný, že se noc na...

Čeští vědci vyřešili záhadu bolidu Benešov

Českým astronomům se podařilo rozluštit záhadu bolidu Benešov, který byl zaznamenám před více než 20 lety. Spočítali znovu jeho dráhu v atmosféře a díky tomuto...

Noční oblohou prosvištěla zelená koule

Mnoho obyvatel západní části Japonska v pondělí hlásilo pozorování ohnivé koule, která se prohnala noční oblohou. Podle odborníků se s největší...

Výběr článků

Načítám