Hlavní obsah

Tábor v Bělé není mučírna, řekl Chovanec a ukázal zařízení pro uprchlíky

Zařízení v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku, které bylo kritizováno za to, že v něm uprchlíci mají špatné podmínky, není mučírna, prohlásil ve čtvrtek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Tábor navštívil spolu s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) a novináři.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nelegální běženci zadržení v uprchlickém táboře Jezová u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Článek

„Toto (zařízení v Bělé) není mučírna. Toto je zařízení, kde jsou v detenci lidé, kteří nechtějí azyl v České republice," řekl ministr vnitra před vstupem do areálu.

V detenčním zařízení lidí celkově ubylo, nyní se jich tam nachází jen 70, mezi nimi 30 dětí. Situace v táboře s kapacitou 700 míst se podle Chovance z tohoto důvodu zlepšila.

Kritika od ombudsmanky

Podmínky v detenčních zařízeních před časem kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová, která po kontrole v táboře v Bělé-Jezové mimo jiné uvedla, že tam děti uprchlíků „žijí hůř než čeští vězni". Nemají prý teplé oblečení a obuv, hygienické podmínky jsou nedostatečné, běženci spí na matracích na podlaze v tělocvičně, v noci je budí policie.

Situaci dlouhodobě kritizují také české nevládní organizace, ČR za přístup k uprchlíkům pokáral i Vysoký komisař OSN pro lidská práva. Chovanec trvá na tom, že podmínky uprchlíků v Česku odpovídají standardu 21. století. [celá zpráva]

Proti kritice zařízení se kromě Chovance ohradili i politici z opoziční ODS a v otevřeném dopise i tamní zaměstnankyně. [celá zpráva]

Lidí výrazně ubylo
V Bělé-Jezové je 700 míst, ve čtvrtek bylo v zařízení umístěno 69 lidí. Před dvěma měsíci jich bylo přes 600. Zařízení pro zajištění cizinců fungují také v Drahonicích na Lounsku (240 lůžek) a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku (420 lůžek). Další rezervní areál vzniká v Balkové v Plzeňském kraji.

V detenčních zařízeních pobývají cizinci, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění, tedy lidé, kteří se pobytem na území ČR dostali do rozporu s českými zákony. Nejčastěji pocházejí z Afghánistánu, Iráku, Pákistánu, Bangladéše a Ukrajiny. Vnější ostrahu areálů zajišťuje policie a v Drahonicích Vězeňská služba, vnitřní ostrahu má na starosti soukromá bezpečnostní agentura.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám