Hlavní obsah

Dohody pražské koalice padly, strany hlasují bez ohledu na domluvený postup

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Ačkoli se pražská koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD v úterý dohodla, jaký průběh má mít čtvrteční jednání zastupitelstva, všechno je jinak. Na programu jednání zůstaly body, které měly být vyřazeny, a to angažmá politiků v městských firmách i rozdělení zakázky na odpad.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pouze ANO a ČSSD byly pro, aby se nejednalo o městských firmách. Piráti navrhovali konkrétně proprat příjmy starostky Prahy 10 Radmily Kleslové (ANO). Trojkoalice se buď zdržela, nebo přímo hlasovala proti vyřazení bodu z programu.

ANO poté nehlasovalo pro vyřazení zakázky na odpad ze čtvrteční schůze. Pro vyřazení bodu byla pouze Trojkoalice s ČSSD. Koaliční úterní dohoda přitom zněla, že se nebude jednat ani o jednom z bodů.

Opozice vyčkává

ANO, Trojkoalice a ČSSD na magistrátu se také v úterý dohodly, že nebudou hlasovat pro personální návrhy, konkrétně pro odvolávání dalších radních. Opoziční ODS a TOP 09 by přitom mohly při nejednotě koalice uspět. „V plánu to není. My to navrhovat nebudeme,“ uvedla šéfka klubu ODS Alexandra Udženija. TOP 09 se podle svého šéfa Václava Novotného ještě nerozhodla.

Rozložení sil na magistrátu
Počty v zastupitelstvu jsou napjaté. Kvůli podmínce pirátů, kteří odmítají podpořit ODS, ČSSD a KSČM, se zdálo, že se koalice neobejde bez ANO. Početně by mohlo získat většinu spojení opoziční TOP 09 s Trojkoalicí, pokud by jejich radní podpořili ODS s piráty, aniž by sami získali křesla radních. Jenže ODS a piráti se nesnášejí a politici TOP 09 a patrně i Trojkoalice nechtějí být závislí na takových hlasech. „Šlo by to, jen pokud by všechny ty strany byly součástí koalice,“ uvedl Novotný, podle něhož se nejsilnější opoziční klub v pražském zastupitelstvu musí ještě o situaci poradit.

Kdyby se totiž podařilo rozbít koalici, není jasné, co by bylo dál. „Nelze postavit koalici jen na číslech, musí mít vnitřní náplň, musíme se předem dohodnout na programu,“ uvedl Novotný.

Koalice dožívá, míní Stropnický

„Ukazuje se, že koalice od posledního zastupitelstva nedohodla nic. Jen se potvrzuje, co říkáme, že koaliční půdorys prostě dožívá,“ komentoval hlasování odvolaný náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice, SZ).

Foto: Petr Janiš, Právo

Příznivci podpořili Matěje Stropnického (SZ) demonstrací před magistrátem i symbolickým předání jablek, neboť jeho práce prý přinášela ovoce.

Právě Stropnického přišly podpořit asi tři desítky aktivistů. Nosili mu k jeho zastupitelskému stolku jablka. „Symbolika je taková, že Matějova práce přinášela ovoce,“ řekla Právu jedna ze Stropnického zastánkyň. Aktivisté také přinesli transparent s textem „Vraťte nám Matěje“.

Stropnického to potěšilo a své odvolání označil za nedůvodné. „Je to prostě politický nátlak, který i veřejnost hodnotí tak, že jsem odmítl podlehnout.“

Problémy se prohlubují

Účastníci pirátské demonstrace pak žádali jasná pravidla pro obsazování představenstev a dozorčích rad městských společností.

Foto: Petr Janiš, Právo

Happening proti trafikám pro politiky na jednání magistrátu.

Podle Stropnického, po němž před 14 dny padli ještě tři další pražští radní, vedení města nemůže fungovat v sedmi lidech. „To nejde. Jen územní rozvoj se dělá 12 nebo 14 hodin denně,“ připomněl Stropnický svou gesci.

Po dvou protichůdných hlasováních dala ČSSD najevo rozmrzelost z pokračující přestřelky ANO a Trojkoalice. Jeden ze členů soc. dem. klubu připustil, že problémy koalice se prohlubují. „Není tam hlavně žádná důvěra,“ konstatoval Stropnický.

Ostře čte situaci i opozice. „Pokračuje politikaření spory, jasná ukázka byla v hlasování například o odpadech. Jestli tohle bude pokračovat do ledna nebo do února, tak se máme na co těšit,“ řekla Marta Semelová (KSČM).

Zastupitelé probírají pravidla pro obsazování lukrativních postů v městských firmách. Nejde jen o Kleslovou, ale i o angažmá zastupitelky Moniky Krobové- Hášové, která odpadla od opozice, i o post syna odvolané radní Vladimíra Nováka, který není zastupitelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám