Hlavní obsah

V Šarm aš-Šajchu je 200 českých turistů, tuzemské aerolinky tam teď nelétají

Novinky, zpe, tov

V egyptském Šarm aš-Šajchu je na dovolené zhruba 200 českých turistů, řekl Novinkám Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Vyrazili tam podle něj většinou s německými cestovkami. Z těch českých do resortu žádná od konce října klienty neposílá. Z Šarm aš-Šajchu v sobotu odstartoval ruský airbus, který se později zřítil nad Sinajským poloostrovem. Podle CNN pád zřejmě způsobila bomba na palubě.

Foto: Profimedia.cz

Letiště v egyptském Šarm aš-Šajchu. Archivní snímek

Článek

Své poslední klienty stáhla z Šarm aš-Šajchu cestovní kancelář Exim Tours ve čtvrtek 29. října, pouhé dva dny před tragickou událostí. „Při posledním charterovém letu to funguje tak, že tam letí prázdné letadlo a přiveze klienty. V zimní sezóně Šarm nenabízíme, až opět v dubnu,” řekl Novinkám mluvčí Exim Tours Stanislav Zíma.

Jejich zákazníky z Šarm aš-Šajchu přivezla do Česka letecká společnost Travel Service. Ta v zimě dál přepravuje klienty do Hurghady a Marsa Alam.

„Nyní v zimním letovém řádu do Šarm aš-Šajchu Travel Service lety neoperuje,“ potvrdila Novinkám mluvčí Vladimíra Dufková. Češi, kteří jsou nyní na místě, podle ní určitě neletěli s jejich společností. Nelétá tam ani ČSA, potvrdil Novinkám mluvčí společnosti Daniel Šabík.

Zájezdy do letoviska české CK nabízejí pouze individuálně, skupinové zájezdy se tam nepořádají.

Přesná příčina zřícení ruského Airbusu A321 nad Sinajským poloostrovem stále není jasná. Objevují se ale stále konkrétnější informace o tom, že havárii zřejmě způsobil výbuch nálože na palubě stroje.

Britové lety zastavili, řeší evakuaci

Výbuch bomby označil za čím dál víc pravděpodobnou příčinu také britský premiér David Cameron. Naopak Rusové s odkazem na egyptské vyšetřovatele mluví o explozi motoru. K atentátu se hlásí radikálové z Islámského státu. [celá zpráva]

Británie už ve čtvrtek pozastavila veškeré lety svých civilních letadel do i z Šarm aš-Šajchu. Na jihu Sinaje kvůli tomu v turistických letoviscích uvízlo 20 000 britských turistů. O tom, jak se dostanou domů, rozhodne kabinet premiéra Camerona až po zasedání vládního krizového štábu Kobra.

Ve hře jsou dvě varianty. Buď Spojené království vyšle do Šarm aš-Šajchu vojenská dopravní letadla, nebo povolí přelety komerčních strojů.

V každém případě ale Britové pošlou na letiště příslušníky vlastních bezpečnostních složek, kteří budou dohlížet na kontroly při odbavení. Úřady přislíbily, že prohledají „kufr po kufru a tašku po tašce“. Evakuace turistů zabere nejméně deset dní.

Cestovky čekají na případné varování

České cestovní kanceláře zatím žádná mimořádná opatření nepřipravují. Zavedly by je v případě, že by ministerstvo zahraničí vydalo nové varování pro cesty do Egypta. To se zatím nestalo.

„Česká republika prozatím nezvažuje vydávat nové cestovní doporučení pro české občany, většina evropských států reaguje obdobně,“ řekla ve čtvrtek Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničních. Upozornila, že toto nové upozornění vydala jen Velká Británie a Irsko.

„Zůstává v platnosti upozornění na webových stránkách ministerstva. Samozřejmě nabádáme všechny české občany ke zvýšené obezřetnosti při cestách do této oblasti,“ uvedla.

„Jsme v kontaktu se zahraničními partnery a prověřujeme všechny informace, v tuto chvíli nemůžeme potvrdit ani vyvrátit žádnou z teorií. Budeme apelovat na zvýšení bezpečnostních opatření na letišti v Šarm aš-Šajchu,” dodala.

„V tuto chvíli nezbývá nic jiného než čekat, až se oficiálně potvrdí nějaká verze. Rozhodovat se panicky – to jsme se už odnaučili,“ uvedl Jan Papež k tomu, zda cestovní kanceláře podniknou nějaká opatření v souvislosti s turisty, kteří jsou v Egyptě.

„Máme složitou situaci z hlediska rozhodování. Dát na to, že se něco objeví někde v novinách nebo na CNN, je těžká záležitost, protože mnohokrát proběhlo v novinách něco, co nebyla pravda, a kdybychom na to reagovali, tak bychom pochybili,“ dodal.

Každá cestovka musí podle něj nyní reagovat zvlášť. „Jsme ve spojení s ministerstvem zahraničí, které má přístup k tajným informacím a zatím nevyjádřilo žádné varování typu nelétat na egyptská letiště, že by byla rizikovější než třeba Londýn, Paříž nebo Frankfurt,“ vysvětlil.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Pokud by se však potvrdilo, že se opravdu jednalo o teroristický čin a že se bomba dostala do letadla na letišti v Egyptě, cestovní kanceláře jsou podle něj připraveny rychle reagovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám