Hlavní obsah

Bílek prý z čela GIBS odešel po osobním rozhodnutí, o politickém tlaku nemluvil

– Praha
Novinky, zpe

Důvodem rezignace ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Bílka bylo osobní rozhodnutí, nechtěl prý organizaci škodit. Řekl to na úterním uzavřeném jednání sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Novinářům jeho slova tlumočil předseda komise Václav Klučka (ČSSD). O politických tlacích prý Bílek nemluvil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bílek

Článek

„Veškeré informace jsem přednesl členům komise,“ prohlásil po dvouhodinovém jednání Bílek a odešel. Na žádné dotazy novinářů neodpověděl.

„Pan Bílek rezignoval ze svého osobního rozhodnutí. Řekl, že je to jeho osobní rozhodnutí, že nechce škodit této organizaci. My jsme to vzali na vědomí. Nezmínil žádné politické tlaky,“ informoval Klučka.

Zároveň však zdůraznil, že pod mediální kampaní a politickým tlakem by rezignoval snad každý. „Mám na mysli přímý přenos z vyšetřování olomoucké kauzy v médiích,“ vysvětlil.

Opozice mluví o politickém tlaku z ANO

O politickém nátlaku na Bílkův odchod mluvili někteří poslanci. „GIBS nebyla pod politickým tlakem, pan ředitel ano. Stačí si přečíst titulky za posledních pár dní. Korunu tomu nasadil pan ministr Chovanec v nedělní diskuzi s panem Rumlem,” kritizoval Daniel Korte z opoziční TOP 09.

Narážel tak na vystoupení ministra vnitra Milana Chovance v Otázkách Václava Moravce, kde prohlásil, že Bílek měl rezignovat už dávno. Kromě ministra vnitra vyzval Bílka k odchodu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Mohli jsme, jste sledovat, že pan místopředseda vlády Babiš se opakovaně kriticky vyjadřoval na adresu GIBS. Ale evidentně ze strany hnutí ANO ty tlaky proti panu Bílkovi byly,” prohlásil Korte.

Jako příklad uvedl chování poslankyně hnutí ANO Jany Lorencové. Ta prý na schůzích komise nastolovala velmi kritickou agendu, ale uprostřed jejího projednávání odešla. „Co k tomu říci více?” řekl Korte.

Gabal: GIBS nepochybila, ale to politické lídry nezajímá

Komise v úterý řešila také vyšetřování olomoucké kauzy a s tím související práci GIBS. Lidovecký poslanec Ivan Gabal vyjádřil lítost nad tím, že někteří přední politici nevyčkali na názor komise a hodnotili Generální inspekci bezpečnostních sborů bez toho.

„Všichni v této zemi sledují vaši práci. Ta práce má samozřejmě na rozhodování lidí značný vliv. Musím říct, že má bohužel větší vliv než věcné posouzení, které komise dnes udělala. Z tohoto hlediska jsme v postupu GIBSu neshledali žádné pochybení,“ řekl novinářům Gabal.

Bílek, který byl ve funkci od vzniku organizace v roce 2012, ve funkci skončí ke konci listopadu. GIBS zatím povede jeho náměstek Michal Murín. Premiér Sobotka si nechal zpracovat právní analýzu ke způsobu zvolení nového ředitele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám