Hlavní obsah

Pelikán žádnou škodu nezpůsobil, říká ministerský posudek

Právo, Jakub Troníček

Ministerstvo spravedlnosti brání svůj postup při sporném vyjednávání se společností Corpus Solutions o nefungujícím systému elektronického obchodního rejstříku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Podle posudku renomované mezinárodní právní kanceláře, který si úřad zadal, totiž jeho současný šéf za hnutí ANO Robert Pelikán žádnou škodu státu uzavřením dohody o narovnání nezpůsobil.

Policie v této souvislosti prověřuje, zda ministr neochudil stát, když firmě odpustil penále, které údajně mohlo přesahovat 400 miliónů korun.

Právo už informovalo, že takto vysokou pokutou IT společnosti hrozila Pelikánova předchůdkyně v čele resortu za stejné hnutí Helena Válková. Posudek objednaný ministerstvem nicméně v této souvislosti konstatuje, že takto vyčíslená částka není řádně podložena a vyargumentována.

Takto vágně formulované nároky by vzhledem k výše uvedeným okolnostem pravděpodobně nebyly u soudu úspěšné
text posudku

„Ministerstvo vzneslo nárok na smluvní pokutu, aniž by ji dostatečně srozumitelně a určitě vymezilo a aniž by dostatečně určitě vymezilo skutkový základ, tedy porušení smlouvy, ze kterého smluvní pokuta plyne,“ konstatuje posudek mezinárodní advokátní kanceláře White & Case, který ministerstvo poskytlo na svoji obranu policii a který má Právo k dispozici.

Posudek také zmiňuje, že penále vyčíslené na stovky miliónů vůbec neodpovídá původní hodnotě zakázky, která se pohybovala o řád méně, tedy v desítkách miliónů. „Takto vágně formulované nároky ministerstva postavené na zjevně extenzivním výkladu by vzhledem k výše uvedeným okolnostem pravděpodobně nebyly u soudu úspěšné,“ uvádí se v posudku.

Podle něj tak v souvislosti s uzavřením dohody o narovnání státu žádná škoda nevznikla, a na straně ministerstva ani jeho šéfa tak ani nemohl být spáchán jakýkoli trestný čin. Advokátní kancelář naopak poukazuje na to, že v rámci složitého vyjednávání získalo ministerstvo proti původnímu stavu neomezený přístup do kódů celého systému včetně práv do něj zasahovat, což mu umožnilo v budoucnu dodavatele vyměnit.

Podle Válkové šlo o 1500 prohřešků

Zároveň ale kancelář White & Case upozorňuje na ton m, že jde pouze o její právní názor a nelze vyloučit, že např. soudy by mohly dojít k jiným závěrům.

A právě v tom je háček. Policie totiž v této věci již tzv. zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Obviněn sice zatím nikdo nebyl, ale v praxi takový postup detektivů svědčí o tom, že podezření berou stejně jako příslušný státní zástupce vážně.

Právo už informovalo, že policie se opírá o dopis, v němž Válková hrozila více než 400miliónovým penále společnosti kvůli neustálým problémům se systémem loni v listopadu.

Výpočet podle tohoto dokumentu vychází z faktu, že za rozhodné období bylo zjištěno na 1500 jednotlivých porušení smluvních podmínek.

Původní smlouva ministerstva s Corpus Solutions z roku 2010, kterou má Právo k dispozici na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, přitom stanovuje pokuty za její každé jednotlivé porušení až ve výši 500 tisíc korun.

Sám Pelikán si za svým postupem stojí. „Jakékoli jiné řešení než to, které ministerstvo zvolilo, by znamenalo neúměrná rizika a náklady.

Pokud by se nepodařilo zajistit plnou funkčnost aplikace co nejdříve, hrozil by kolaps obchodního rejstříku a chaos v korporátním systému jako takovém,“ řekl Právu již dříve ministr.

Ostrá jednání s firmou běžela několik měsíců ve druhém pololetí loňského roku a v prvním kvartálu roku letošního, a to v návaznosti na fakt, že zavádění nového elektronického rejstříku loni v létě provázely problémy s jeho funkčností.

Loni v září celý systém zkolaboval a několik dní nebylo možné se do rejstříku vůbec dostat. Plnou funkčnost se podařilo firmě obnovit až na začátku letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám