Hlavní obsah

Úřady práce opustí 600 lidí, část se může vrátit v lednu

Právo, Jan Martinek

Zhruba šest stovek zaměstnanců ztratí koncem listopadu úřady práce. Souvisí to s ukončením období operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, který je kryt z eurofondů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrála Úřadu práce

Článek

Poslední listopadový den vyprší smlouva všem projektovým pracovníkům, kteří se podíleli na jeho plnění. Jak Právu potvrdila mluvčí Úřadu práce (ÚP) Kateřina Beránková, v celé ČR jde o šest set lidí. Desítky z nich skončily už dnes.

„Úřady to neohrozí“

„Ukončení pracovního poměru se týká 890 lidí, tři sta se ale vrátí na své původní místo. Pracovní poměr tedy skončí šesti stovkám lidí,“ uvedla.

Propuštění pracovníci se mohou na místa v úřadech opět vrátit. Ale až v lednu, kdy startují další projekty hrazené z evropských fondů. Ale i tito lidé, kteří mají s programy zkušenost, budou muset projít novým výběrovým řízením.

Podle Beránkové nejde o mimořádnou událost. „Všechny projektové aktivity spolufinancované z evropských prostředků mají konkrétní, přesně danou dobu realizace. Proto také lidé, kteří v jejich rámci pracují, mají pracovní smlouvu vždy na dobu určitou. A s tímto vědomím také do projektu nastupovali,“ řekla Právu.

Chodu centrálního Úřadu práce se podle ní ztráta stovek pracovníků nedotkne. „Projektoví pracovníci nejsou kmenovými zaměstnanci ÚP. Realizaci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti zabezpečují stále kmenoví zaměstnanci, tudíž tato okolnost v praxi běžnou agendu zaměstnanosti, která je prioritou Úřadu práce, nijak nezkomplikuje,“ uvedla mluvčí.

Zdůraznila také, že sociální pracovníci mezi projektové pracovníky nepatří.

To, že se odliv zaměstnanců nedotkne fungování úřadů práce, Právu řekla i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ta také odmítla spekulace, že by za propouštěním a opětovným nabíráním zaměstnanců po třech měsících mohla trhlina ve služebním zákoně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michaela Marksová

„V žádném případě to nic neohrozí. Naprostá většina lidí nastoupí zase od ledna na nové projekty, všichni to věděli dopředu a měli smlouvu na dobu určitou. Se služebním zákonem to nijak nesouvisí,“ řekla Právu. Výběrová řízení na volná místa se podle ní vyhlásí v listopadu.

Není to plýtvání?

Podle expertky ODS na sociální oblast Lenky Kohoutové sice odchod stovek projektových zaměstnanců nemůže ublížit chodu úřadu, může ale zpomalit navazující projekty. „Pak je ale důležité si říci, jestli takové projekty potřebujeme, zda to není plýtvání penězi,“ uvedla.

I podle expertky na služební zákon Lenky Petrákové by měly úřady práce při propouštění lidí brát ohled na to, aby nebyly ohroženy navazující projekty.

„Je asi rozumné zaměstnat tyto lidi na ohraničenou dobu, ale Úřad práce by měl být schopen zajistit návaznost. Pokud odchází zkušení lidé, kteří mají know-how, je to jistě negativní informace. Udržet si osvědčené zaměstnance je v jejich zájmu,“ řekla Právu Petráková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám