Hlavní obsah

Ať se Trojkoalice vrátí k jednacímu stolu, vyzvalo ANO

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Pražský klub ANO v pátek odpoledne vyzval Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL, STAN), aby se vrátila k jednacímu stolu. Trojkoalice v pátek ráno ukončila jednání s ANO a ČSSD o budoucnosti vlády v Praze kvůli nepřítomnost primátorky Adriany Krnáčové (ANO), která je nemocná.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

„Trojkoalice přišla s návrhem, že bude jednat pouze a výhradně s paní primátorkou, která je nemocná. Tím pádem odešli od stolu. My jsme si to vyložili tak, že nemají čas na pokračování v jednání,“ prohlásila v pátek ráno náměstkyně primátorky Eva Kislingerová.

„Bylo to pro nás více než překvapivé. Je to klasický případ politikaření, kdy má asi Trojkoalice nějaký plán,“ dodal šéf pražských zastupitelů Michal Hašek.

Kvůli celé situaci se v pátek odpoledne sešel zastupitelský klub ANO. Ten vyzval zástupce Trojkoalice, aby se v nejbližších dnech vrátili k jednacímu stolu.

„Účast paní primátorky je velice důležitá, ale v tuto chvíli jsou určeni zástupci pro projednávání a je potřeba urychleně jednat. Koalici chceme zachovat, zatím nebyla vypovězena koaliční smlouva,” uvedla Kislingerová.

Nevyloučila však, že hnutí nebude hledat jiné koaliční partnery. „Pokud se ukáže, že Trojkoalice s námi nenajde shodné řešení, budeme muset hledat napříc jinými stranami,” doplnila náměstkyně.

Prioritou je rozpočet

Pokračovat ve stávající koalici ve čtvrtek večer klubu doporučilo také předsednictvo hnutí. Nemocnou primátorku Krnáčovou měli na schůzi zastoupit právě její náměstkyně Kislingerová, odvolaný radní pro majetek Michal Hašek a radní pro zdravotnictví Radek Lacko. [celá zpráva]

Konkrétní datum, kdy by se měla koalice znovu sejít, není zatím jasné. Zastupitelstvo má jednání naplánované 5. listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Podle Kislingerové je však nyní prioritou schválit rozpočet hlavního města, protože jinak hrozí zavedení rozpočtového provizoria.

Trojkoalice: Bež šéfa se nejedná

„Partnerům jsme oznámili, že vyčkáme, až bude jejich vyjednávací tým kompletní, rozumí se ANO. Dáváme primátorce čas na uzdravenou,” uvedl v pátek ráno šéf trojkoaličních zastupitelů Petr Štěpánek (SZ). „Bez šéfa se nejedná,” dodal.

„My jsme přišli s pevnou nabídkou osmi hlasů a čekali jsme, že se bude jednat o tom nejlepší pro Prahu, a zažili jsme hodinu naprostého politikaření, které nemělo nic společného s chodem města,“ kritizoval předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Vměšovat se do jiného klubu není podle sociálních demokratů správné. „Nemluvíme do toho, kdo si vybere jaké zástupce,“ řekl předseda klubu Karel Březina.

„Primátor je jeden z jedenácti. Primus inter pares, první mezi rovnými. Nemělo to žádnou logiku,“ doplnil Ludvík. Trojkoalice podle něj pravděpodobně jedná o jiné koalici.

ČSSD zároveň uvedla, že byla připravena přistoupit na požadavky Trojkoalice o stažení materiálu o odpadech z programu jednání zastupitelstva i vrácení Institutu plánování a rozvoje do její gesce.

Neshody po odvolání radních

Spory v pražské koalici se řešily už v létě, znovu se rozhořely minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek. Zastupitelé totiž odvolali z funkcí čtyři z jedenácti radních. Mezi těmi byli kromě Haška Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ), Irena Ropková a Hana Nováková (obě ČSSD). [celá zpráva]

Zastupitelstvo má v Praze 65 členů, koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládnou těsnou většinou 33 hlasů. Za ANO je v zastupitelstvu sedmnáct členů, sociální demokraté i Trojkoalice mají po osmi křeslech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám