Hlavní obsah

Afghánskou rodinu, které se zastal evropský soud ve Štrasburku, ČR vyhostí

– Praha/Štrasburk • Aktualizováno

Česko by mělo do středeční půlnoci přemístit afghánskou rodinu s nezletilými dětmi z Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku do jiného zařízení. České úřady k tomu vyzval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku kvůli podmínkám v zařízení. Ministerstvo vnitra sdělilo, že rodinu vyhostí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem.

Článek

Rodina je v Bělé-Jezové od 1. září, tedy téměř dva měsíce, návrh na vydání předběžného opatření poslala štrasburskému soudu Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU).

Rodina má být podle štrasburského tribunálu přemístěna do jiného zařízení, které neporušuje článek 3 evropské úmluvy o ochraně lidských práv, tedy zákaz mučení, ponižujícího a nelidského zacházení nebo trestání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve skutečnosti rodina přemístěna nebude, bude ze zařízení propuštěna, protože ministerstvo vnitra rozhodlo, že rodinu vyhostí. Dostala termín, do kdy musí území ČR opustit.

„V době, kdy rodina požádala Štrasburk o opatření, tak zároveň požádala o vyhoštění nebo propuštění. Správním řízením policie rozhodla o jejich vyhoštění. Dostanou lhůtu na opuštění ČR,“ řekl Novinkám ministr vnitra Milan Chovanec.

Přijeli přes Maďarsko

Rodina podle OPU přicestovala do Česka z afghánské provincie Kunduz, která je pod kontrolou Tálibánu. Do Česka se dostala přes Maďarsko a její cílovou zemí bylo Německo. Zadržela ji však česká cizinecká policie, v detenci se rodina ocitla právě kvůli správnímu vyhoštění. Podle ministerstva vnitra se o vyhoštění rozhodlo nezávisle na verdiktu soudu ve Štrasburku.

Jde o rodinu se třemi dětmi ve věku pěti, šesti a šestnácti let a o patnáctiletého bratra matky. Jeden ze synů má epilepsii a podle OPU se mu v zařízení v Bělé nedostává potřebné lékařské péče.

ČR musí podmínky vysvětlit

Soud zároveň vyzval českou vládu, aby mu do dvou týdnů dodala veškeré informace a dokumenty týkající se podmínek v uprchlickém centru v Bělé v době, kdy tam rodina byla umístěna. Soud zajímá především kapacita zařízení, počet umístěných lidí, hygienické podmínky a životní podmínky pro děti.

„Soud potvrdil existenci nehumánních podmínek pro rodiny s dětmi v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem, na které neziskové organizace včetně OPU dlouhodobě upozorňují. Doufáme, že toto rozhodnutí, i když předběžné povahy, bude mít zásadní vliv na změnu v systému umísťování dětí do detenčních zařízení,“ uvedla právnička OPU Tereza Bártová.

„Myslíme, že podmínky se od doby té stížnosti změnily a že ten soud budeme schopni přesvědčit o tom, že podmínky jsou v souladu s mezinárodní úmluvou,“ řekl Chovanec.

Jako vězení

Životní podmínky běženců umístěných v zařízení ministerstva vnitra v Bělé-Jezové už dříve kritizovala řada lidí. Podle ombudsmanky Anny Šabatové tam lidé žijí hůře než čeští vězni.

Rovněž český ministr spravedlnosti Robert Pelikán zařízení označil za „horší než vězení“. Znepokojení vyjádřil i šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. [celá zpráva]

V Bělé-Jezové je nyní umístěno 219 lidí, kapacita je 700 míst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám