Hlavní obsah

Babiš nebude na mimořádné schůzi o hazardu zastupovat vládu, jel s dětmi do Dubaje

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Další mimořádná schůze Poslanecké sněmovny kvůli vyššímu zdanění hazardu se bude konat bez ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterého přitom vláda pověřila jako zástupce předkladatele. Šéf hnutí má totiž dovolenou, kterou tráví s dětmi v Dubaji. Kabinet se v pondělí dohodl, že Babiše zastoupí ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Předkladatelem není ministerstvo financí, ale vláda. Ta na svém zasedání pověřila k předložení této novely jednoho z členů vlády. Premiér mi odsouhlasil, že zákon předloží jiný ministr,“ sdělil Novinkám Babiš.

Pokud bude opozice argumentovat jeho neúčastí, je to podle něj důkaz toho, že si tuto novelu z nějakých důvodů nepřejí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chcete říct, že on (Babiš) nebude na schůzi, kde předkládá návrh zákona? A oni kvůli tomu svolávají mimořádnou schůzi?“ divil se místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nikdo z jejich strany prý nechce zdanění hazardu zablokovat. „Ale já si myslím, že tohle samo o sobě je dostatečná informace o míře profesionalismu pana ministra,“ kritizoval Kalousek.

Zákon ale prý budou chtít projednat i přesto, že Babiš ve Sněmovně nebude. „Ale současně budeme chtít upozornit na absurdnost Babišistánu,“ dodal místopředseda TOP 09.

„Na vládě jsme se dohodli na usnesení, ve kterém jsme pověřili ministra dopravy, aby ministra financí na tom zítřejším jednání Poslanecké sněmovny zastoupil,” vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Důležité podle něj je, aby se Sněmovna pohnula z místa. „Zákonů, které budou na mimořádné schůzi, je celá řada a my potřebujeme, aby byly doprojednány. Nemůžeme si dovolit čekat. Novela loterijního zákona má být účinná od 1. ledna 2016, do konce roku zbývá málo času,” řekl premiér.

Obstrukce ve Sněmovně

Ve Sněmovně před několika týdny obstruoval poslanecký návrh o vyšším zdanění hazardu Jana Volného (ANO) právě Kalousek. Údajně mu vadilo, že by poslanecký návrh dostal přednost před návrhy opozičních poslanců, které byly předloženy dříve. [celá zpráva]

Babiš tehdy prohlásil, že Kalousek byl vždy s hazardem propojen, a proto se snaží jeho vyššímu zdanění zabránit. [celá zpráva]

Celý boj o loterijní průmysl nakonec skončil jakýmsi kompromisem. Kabinet přišel s novým vládním návrhem, který počítá s daněmi 23 procent pro loterie a 28 procent pro automaty místo nynějších dvaceti procent. [celá zpráva]

Vládní koalice však nestihla návrh zákona poslat do Sněmovny včas a musela kvůli tomu na úterý svolat mimořádnou schůzi.

„Kdyby pan Kalousek nebyl zlobován hazardem a neobstruoval na minulých schůzích, už ten zákon mohl být načten v podobě návrhu Volného,” uvedl v pondělí Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám