Hlavní obsah

Kraj poslal do břeclavské nemocnice noční kontrolu, kvůli četným stížnostem

Právo, miv
Břeclav

Nekončící proud špatných zkušeností z břeclavské nemocnice, se kterými se svěřují lidé na sociální síti ve skupině, která se věnuje právě tomuto zdravotnickému zařízení, nenechala v klidu jeho zřizovatele. Kraj tam v noci na pátek poslal kontrolu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nemocnice v Břeclavi je terčem kritiky pacientů i příbuzných.

Článek

„Kontrola se koná na základě stížností z poslední doby. Začala v nočních hodinách, abychom nenarušili chod nemocnice. S výstupy po jejich zpracování nejdříve seznámíme vedení nemocnice a kraje,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Marek Šlapal.

„V Nemocnici Břeclav probíhá rozsáhlá komplexní mimořádná kontrola. V rámci ní dochází mimo jiné k pohovorům se zaměstnanci a byla zajištěna také řada dokumentů. Do ukončení kontroly nebudeme její průběh a závěry nijak komentovat,“ potvrdil hejtman Michal Hašek.

Špatná péče

Vše začalo, když se jedna žena rozepsala na Facebooku o hospitalizaci své jednadevadesátileté matky. V nemocnici prý přišla o pyžamo. To by oželela. Ale péče na interně prý byla celkově špatná.

„Večer užívá maminka čtyři druhy léků, někdy měla v lékovce tři, někdy dva léky, něco na zemi nebo v posteli. Sestřičce jsem říkala, že lidi v tomto věku přece musí hlídat, aby si léky vzali. Odpověděla, že ona za to nemůže. Jeden večer neměla maminka na nočním stolku lékovku vůbec, sestřička jí nasypala léky na stolek,“ uvedla žena.

Problémů bylo víc, tak se obrátila na ošetřující lékařku. Její reakcí bylo, že za sestřičky není zodpovědná. Případ odstartoval lavinu 226 příspěvků se zkušenostmi. Úrovni nemocnice se dnes věnuje celá skupina diskutujících. Jedna z nich posbírala všechny zážitky a poslala je kraji.

Debata vyprovokovala kontrolu

Ředitelka Janka Bambasová na kritiku reagovala rozborem toho, kdo je oprávněn podat stížnost. Konstatovala, že autorka, která posbírané zážitky poslala na kraj, není stěžovatelem.

Žena, která svou zkušeností s nemocnicí zahájila kolotoč hlavně kritických příspěvků, si v nemocnici stížnost nepodala, a tak pro její vedení nebylo co řešit. Zveřejněný případ byl prý v pořádku. Naproti tomu kraj se zabýval obsahem debaty, včetně vyjádření sester z nemocnice.

Po upozornění dostala padáka

„Všechny stížnosti někam pošlete, protože i my sestry jsme jen lidi a nestíháme. Večer tam zůstáváme dvě. Dobré sestry chtějí, aby stížností přibývalo. Mělo by se s tím něco dělat,“ napsala na sociální síti jedna zdravotní sestra. Když dříve jiná sestra na problém upozornila, dočkala se vyhazovu pod záminkou, že spala ve službě. S nemocnicí se soudí.

Vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Oto Lipovský vyhodnotil zážitky lidí a sester jako závažné.

Reklama

Výběr článků

Načítám