Hlavní obsah

Kraje dostanou více peněz z vybraných daní, obce ostrouhaly

Novinky, jas, zpe
Aktualizováno

Sněmovna schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Kraje by měly získat navíc 3,5 miliardy korun. Obce si oproti tomu nepolepší, ač to pravice navrhovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Kraje nyní získávají z vybrané daně z přidané hodnoty 7,86 procenta. Nově by měly mít podle vládní novely 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na daňových výnosech snížen.

Pravice marně prosazovala, aby více peněz z DPH dostaly rovněž obce.

Rozzlobená pravice

„Obce by mohly ročně získat z podílu na dani z přidané hodnoty o šest miliard korun více než v současnosti. Argument pana ministra (Andreje) Babiše, že obcím se nebude přidávat, protože dobře hospodaří a kraje hospodaří hůř, je pro mě nepochopitelný,” uvedl ještě před hlasováním šéf ODS Petr Fiala.

„Proč kraje dostanou přidáno, ale obce a města ne? Jediným vysvětlením jsou krajské volby v příštím roce,” reagoval na výsledek hlasování Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové)

„Vláda je od toho, aby odpovídala za to, že dodrží parametry rozpočtu a rozpočtového výhledu. S předsednictvem svazu měst a obcí jsme se dohodli, že bude pokračovat debata na ministerstvu financí a bude pokračovat debata o RUD,” uvedl k normě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pravice nakonec normu podpořila, ale jak upozornil šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, měly by strany, které chtěly přidat finance i obcím, vyvěsit sjetiny hlasování na svých webových stránkách, aby bylo zřejmé, kdo odmítl obcím přidat finance.

Norma míří do Senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám