Hlavní obsah

Pražská koalice se drolí, ČSSD se prý snaží vrátit město do starých kolejí

Novinky, ČTK, jas, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nečekané vyústění jednání pražského zastupitelstva, které rozhodlo o odvolání čtveřice radních včetně náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ), znamená podle STAN rozpad koalice. Hnutí, které je na magistrátu součástí Trojkoalice spolu s lidovci a zelenými, tvrdí, že jde o snahu ČSSD vrátit chod hlavního města „do starých kolejí”. Zastupitelé Pirátů chtějí jednat o vstupu do koalice.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Starostové a nezávislí považují odvolání části radních za porušení koaliční smlouvy. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice je podle nich dále nefunkční.

„Vzniklá situace je důsledkem nekompetentnosti zastupitelů a radních za ANO a snahy ČSSD vrátit chod Prahy do starých kolejí,“ uvedl STAN v pátečním tiskovém prohlášení s tím, že prioritou dalšího postupu by mělo být vytvoření nové koalice.

V podobném duchu se vyslovil i šéf pražských zelených Ondřej Mirovský.

Podle šéfa Trojkoaličního klubu Petra Štěpánka ANO a ČSSD doufaly v rozpad Trojkoalice.

„Tentokrát to kolegové zkusili a spoléhali jako už marně celý rok, že po odvolání Matěje Stropnického Trojkoalice bude jednat nejednotně. Ale zapomněli, že Trojkoalice byla nejstabilnější klub v celém volebním období,“ poznamenal Štěpánek. K budoucnosti současné koalice je skeptický, ale „nevylučuje nic”

Krnáčová: Koalice je stále funkční

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) pro Radiožurnál uvedla, že ji odvolání Stropnického a dalších radních překvapilo. Pro konec svého náměstka, s nímž měla v minulosti spory, prý ale nehlasovala.

„Domnívám se, že koalice je pořád funkční,“ uvedla primátorka, podle níž je třeba dále jednat.

Babiš nebyl informován

Šéfa ANO Andreje Babiše rozkol překvapil. „Já jsem překvapen, protože jsem o tom nebyl informován,” uvedl Babiš, který si prý neumí představit novou koalici se stranami, které jsou nyní v opozici.

„Já si nemyslím, že je důvod měnit tu koalici,“ dodal a připomněl, že se Stropnickým mělo ANO svého času problém.

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by Praze prospělo méně politikaření. Hlavního města je mu prý líto.

Vedle Stropnického přišli o křeslo v radě rovněž radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD).

Šedé eminence oslabí, míní Piráti

Piráti, kteří rovněž podpořili odvolání trojice radních, zdůvodnili svůj krok snahou oslabit „šedé eminence“ magistrátu – šéfku pražského ANO Radmilu Kleslovou a Karla Březinu (ČSSD).

„Radní Nováková umístila svého syna do dozorčí rady městské firmy a nebyla schopna to zdůvodnit. Radní Hašek je označován za spojence Radmily Kleslové a paní Kleslovou dosadil do funkcí v městských firmách. Piráti nesouhlasili s odvoláním náměstka Matěje Stropnického. Proto jsme v následujícím hlasování podpořili i odvolání radní Ropkové a náměstka Dolínka (oba ČSSD), který ale nebyl odvolán,“ popsal dění na magistrátu Jakub Michálek, který vede klub Pirátů.

Odvolání části radních inicioval šéf klubu TOP 09 Václav Novotný.

Piráti by do koalice šli, ODS ne

Čtyři zastupitelé Pirátů v pátek vyjevili ochotu jednat o vstupu do nové koalice. Naopak ODS již ústy šéfa Petra Fialy vzkázala, že se na vlády účastnit nechce.

„Vlády v Praze se účastnit nebudeme. Nemáme důvod vstupovat do krkolomné koalice. Chceme se podílet na tom řešení, ale představa, že bychom šli do nějaké složité koalice, to ne,“ uvedl Fiala.

Změny v kompetencích

Na dopoledním jednání si zbývající členové rady  přerozdělili kompetence po odvolaných kolezích. Stropnického agendu územního plánu převezme radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice), oblast sportu a volného času bude nově řešit namísto Novákové. Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice), ten bude mít na starosti i botanickou a zoologickou zahradu.

Primátorčin náměstek Dolínek (ČSSD) převezme agendu školství a sociální oblasti po odvolané Ropkové a radní Libor Hadrava (ANO) převezme oblast majetku, která dosud patřila Haškovi. Hašek měl na starosti i městské firmy, které bude nyní řešit radní Radek Lacko (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám